Реклама / Ads
6| 5683 |30.03.2011 НОВИНИ

Браншовици скочиха срещу хаоса с лекарствата

.
С пълно единодушие участниците от Обществения съвет в здравеопазването приеха декларация, с която настояват да бъдат утвърдени принципи на публичност, предвидимост, баланс и консенсус в провеждането на националната лекарствена политика.
 
Съсловните организации, медицинските специалисти, представителните организации на служителите в сферата на здравеопазването и пациентските организации се обединиха около документа и настояват за участие на обществото в изготвянето на проекти на нормативни актове в областта на фармацията.

Общественият съвет се противопостави на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, като се настоява за неговото отлагане. Участниците подкрепиха идеята на министъра за създаване на работна група, която в срок до 4 месеца трябва да обсъди и предостави на д-р Стефан Константинов концепция за лекарствена политика. Тази концепция трябва да бъде основа на законопроекта преди внасянето му за разглеждане в Министерски съвет.

В декларацията се казва още, че Общественият съвет не приема предложената реформа относно изключване на публичното участие в производството по издаване на разрешения за търговия на дребно с лекарствени продукти, в производствата по регулиране и реимбурсиране на цените на лекарствените продукти и допускането на хора без фармацевтично образование да работят в аптеки.

Освен това Общественият съвет настоява да бъде включен в състава на органите, регулиращи цените и реимбурсирането с публични средства на лекарствените продукти. Експертите от съсловните организации настояват още държавата да вземе адекватни мерки, за да не се застрашава животът и здравето на пациентите чрез отпускане на лекарства по лекарско предписание по Интернет и в нерегламентирани обекти, които нямат разрешение за извършване на такава дейност.

Лъчезар Иванов изтъкна, че днешното обсъждане и приемане на декларацията е изключително ползотворно и допълни, че и след задълбочен анализ представители на различни организации са стигнали до най-добрия вариант по пътя на диалога и консенсуса.

Теодора Захариева от Център за защита правата в здравеопазването заяви: „В наше лице министърът трябва да знае, че има един безпристрастен коректив". Тя заяви категорично, че в България липсва лекарствена политика и каза още, че има лекарства, но здравното министерство няма стратегия. „Нека направим веднъж промени, но така, че да знаем, че няма да се нагаждаме през 3-4 месеца към единични промени в закона", посочи Захариева и допълни, че прекалено много власт се концентрира в много малко хора.

Мирослав Ненчев от Българския фармацевтичен съюз посочи, че това е една дълбоко хуманна професия и специалистите в областта знаят задълженията и отговорностите си. Така той отговори на въпроса дали съюзът предвижда протестни действия, ако исканията, посочени в декларацията не бъдат уважени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 6157 |30.03.2011 МВР и МО в комбина срещу постановление на Дянков . 22| 6107 |30.03.2011 Сините отново скочиха на Найденов; лансирал определени проекти . 6| 5711 |29.03.2011 Лекарствата поскъпват заради контрабанден износ? . 11| 6445 |29.03.2011 Подготвяме "Дръзки" за операция срещу Либия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads