Реклама / Ads
7| 9725 |30.06.2009 НОВИНИ

Братът на финансовия министър оцеля на служебния си пост

.
Централен софийски затвор Източник: източник
Анонимен сигнал за "множество нарушения" в Централния софийски затвор едва не коства поста на шефа му – Милети Орешарски.
 
Група служители на затвора, пожелали да останат анонимни, пуснаха писмо срещу Милети Орешарски, в което изброяват десетина случая за "злоупотреби” в системата за изпълнение на наказанията.

Продажба на конфискувани мобилни телефони на безценица, осигуряване на достъп до компютрите на затвора на арестанти и вкарване на малолетни момичета като "награда" за затворници са само част от цитираните случаи.

След извършената проверка на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в Министерството на правосъдието, продължила близо месец, не бяха открити никакви нарушения от страна на Орешарски. Той самият коментира, че не е "прекален светец", но не е съдействал за описаните нарушения.

Според скандалната анонимка Орешарски позволил на затворник, съден за хакерство да внедри софтуер за изчисляване на заплатите на служителите на затвора и въпросният човек разполагал с техните лични данни. Проверката установила, че наетият „хакер” всъщност е инженер, който няма достъп до никакви компютри и данни, а е зает в разработването на фабриката за дограма на софийския затвор.

Вкарването на малолетни момичета като "награда" за затворници, пък се оказало инициатива на ръководството на затворническото общежитие в Кремиковци. За което ръководството получило подходящо наказание. Милети Орешарски изрази съжаление, че не упражнил тотален контрол в конкретния случай.

Проведената проверка установила, че случаите на вкарване на на наркотици, държане на алкохол, продължително оставяне на включено осветление в затвора и гледане на порно наистина същесвтуват като определени нагарди или наказания за затворници. Тези случаи, обаче са в правомощието на Милети Орешарски, който е действал според изискванията на закона, коментира шефът на Дирекция изпълнение на наказанията Петър Василев.

Коментара за разпродажбата на конфисукваните мобилни телефони на Милети Орешарски бе, че апартите са стояли на склад в затвора от 2003 година и след като ги продал, вкарал „малко пари” в касата на затвора, вместо да организира скъпоструващата им проджба.

Шефът на затвора е обвинен, че дели хората на софиянци (определяни като боклуци и некадърници) и такива, които сам е назначил от Бобов дол, Кюстендил и Дупница ( наричани свестни хора). По това обвинение Министерството на правосъдието съветва г-н Милети Орешарски „да не дели служителите”.

Преди четири години Орешарски бе шеф на затвора в Бобов дол.

Сред препоръките към Орешарски след проведената проверка са: затягане на дисциплината, по-чести проверки по килиите, както и да не се преследват дисциплинарно служителите, пуснали сигнала.

Орешарски заяви, че в цялата система знаят кой стои зад този анонимен сигнал и че единствената цел на огласените факти била някои хора да се възползват от политическата ситуация и да бъдат спрени реформите в този затвор.

Милети Орешарски е брат на финансовия министър и водач на листата на БСП в Бургас Пламен Орешарски.

Според запознати със ситуацията в българските затвори - Софийският централен затвор не е най-драстичният пример за закононарушения и произвол.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5456 |20.06.2009 Зам.-министър участвал във фирма, спечелила конкурс след години . 2| 6387 |19.06.2009 Проверяват зам.-министър за конфликт на интереси . 5| 4850 |03.06.2009 Бивш МВР министър презентира книга . 16| 5675 |30.05.2009 Станишев и Миков биха шута на зам.-министъра на МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads