Реклама / Ads
3| 4386 |20.07.2019 НОВИНИ

Бразилия блокира 4 търговски кораба на Иран

.
Корабът Стена Имперо
Бразилия се намеси в конфликта между Запада и Иран. Южноамериканската страна блокира 4 търговски кораба на Иран в свои пристанища.
 

Държавната петролна компания отказала да им продаде гориво и товарните кораби не могат да изминат обратния път, съобщава Нова тв.

 

Причина за отказа са икономическите санкции на САЩ срещу Иран. Те са едностранни и според международното право Бразилия не е длъжна да ги спазва. Но лично президентът Жаир Болсонаро, който е съюзник на Доналд Тръмп, се обадил в петролната компания, за да напомни, че който търгува с Иран може да понесе санкции.

 

По-рано днес Великобритания заяви, че задържането от Иран късно снощи на два плавателни съда в Ормузкия проток - единият под британски, а другият под либерийски флаг - е недопустимо и призова за свободно корабоплаване в Персийски залив.

 

Вчера корабът  "Стена Имперо" бе задържан от военноморските сили на Иран заради "неспазване на международното морско право" по искане на пристанищните и морски власти на иранската провинция Хормозган. Танкерът с 23-ма души екипаж беше ескортиран до иранското пристанище Бандар Абас и контролът върху него е прехвърлен на властите, които предстои да предприемат нужните правови стъпки, съобщава иранската държавна телевизия.

 

Около час и половина след задържането на първия е бе задържан и втори танкер "Месдар", плаващ под либерийски флаг, чийто курс е бил пренасочен към Иран. Британският оператор на плавателния съд потвърди, че на борда се качила въоръжена иранска охрана, но впоследствие тя е напуснала и корабът е възобновил първоначалния си курс към Саудитска Арабия.

 

Британският външен министър Джеръми Хънт заклейми действията на Иран и предупреди, че ще има сериозни последици, ако танкерът не бъде освободен. Снощи върховният съд на Гибралтар удължи на срока на задържане на иранския танкер "Грейс 1" с още 30 дни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3807 |15.07.2019 Екоактивисти блокираха трафика в пет британски града . 1| 4747 |05.07.2019 В час пик: Катастрофа върху трамвайните релси блокира столичен булевард . 3| 5748 |04.07.2019 Тежка катастрофа в София, движението е блокирано . 0| 4078 |29.06.2019 Катастрофа блокира движението през пътен възел „Слънчево“ и „Девня“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads