Реклама / Ads
3| 5294 |20.03.2014 НОВИНИ

Брендо пропял за кокаиновото рали

.
Евелин Банев-Брендо
Свобода срещу информация. Това е основната версия за внезапната промяна на мярката за неотклонение на сочения за кокаинов крал у нас и в Европа Евелин Банев - Брендо. Във вторник той бе пуснат под домашен арест от Софийския апелативен съд въпреки 20-годишната осъдителна присъда в Италия и 7,5-годишната присъда на първа инстанция у нас.
 

Подозренията, че Брендо може да се окаже мишена на наркомафията, засега не се оправдават или са подценени, тъй като никой не охранява пред дома му, пише "Стандарт". Няма и следа от патрулка или някакъв друг вид охрана. Единствените пазачи са двама частни гардове в двора на къщата на бул. "А. Пушкин" 90 и камерите за видеонаблюдение. Според неофициални източници благосклонността на българския съд не е никак случайна и е координирана предварително с Италия.

Причината е, че Брендо е съдействал при разследването за трафика на кокаин, укрит в гуми за ралито "Париж - Дакар". Каналът бе разбит миналия месец при съвместна операция на България и Франция, при която бяха задържани 1400 кг чист кокаин на стойност 273 млн. евро.  Той е бил произведен в Боливия и предназначен за Западна Европа. Задържан е на кораб, на който са превозвани автомобили, камиони и техника за световноизвестното рали. Корабът е пътувал от Чили за пристанище във Франция. Дрогата била укрита в резервни гуми на участниците. Те били напръскани със специален спрей, за да не бъдат усетени от кучетата. Кокаинът бил по 100 кг във всяка, в разфасовки от по 5 кг. Твърди се, че именно Брендо е съдействал за разкриването на трансграничната организирана престъпна група за трафик на дрогата от Южна Америка към Европа. В канала са замесени българи, част от които са разследвани още при мащабната акция "Кокаинови крале" през 2012 година. Тогава Брендо бе обвинен, а преди година осъден в Милано на 20 години затвор заради трафика на 40 т кокаин. В този канал дрогата била пренасяна с кораби от бреговете на Латинска Америка и доставяна в Испания и Италия по море с яхти. 

Оперативната информация за "Париж - Дакар" е постъпила през февруари, а малко по-късно Брендо пусна искане за промяна в мярката му за неотклонение - да бъде изменена от задържане под стража в домашен арест. Официално потвърждение от прокуратурата обаче не последва. "Попитайте съдиите Иво Вапцаров и Стефан Илиев, които са взели решение за промяна в мярката за неотклонение какво смятат да предприемат. Прокуратурата е направила необходимото", заявиха за "Стандарт" от пресцентъра на държавното обвинение. Съдия Стефан Илиев категорично отказа коментар по темата, колегата му Иво Вапцаров пък изобщо не бе открит. От мотивите на съдиите става ясно, че според тях вече не са налице основания за продължаващото две години задържане в ареста на Брендо. Съдебният състав, в който освен Вапцаров и Илиев и съдия Калинка Георгиева се съгласи с аргументите на адвокатката Ина Лулчева, че според тълкувателно решение на ВКС, когато даден подсъдим няма влязла в сила присъда, висящите производства срещу него не могат да се приемат за основание за продължаването на ареста му. 

На 15 февруари 2013 г. Банев бе осъден от Софийски градски съд на 7 години и половина затвор по обвинението му за пране на пари от наркотрафик. На 9 юли същата година пък италиански съд му постанови 20-годишна присъда за участие в престъпна група за международен трафик на кокаин. И двете съдебни решения обаче не са окончателни, предстои да бъдат разглеждани от по-горни инстанции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5076 |18.03.2014 Пратиха Брендо под домашен арест . 5| 6019 |24.02.2014 Разпитват Брендо и Боевски за гумите с дрога . 4| 5380 |21.02.2014 Съдът отмени екстрадацията на Евелин Банев-Брендо . 0| 5694 |01.02.2014 Брендо обжалва решението за екстрадиция в Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads