Реклама / Ads
0| 3982 |16.01.2019 НОВИНИ

Гласува вот на недоверие за Тереза Мей

.
Британският парламент ще гласува вот на недоверие на кабинета след отхвърлянето на сделката за Брекзит. Европейските депутати в Страсбург ще започнат заседанието си с отхвърленото споразумение
 

Късно снощи 432 британски депутати гласуваха ”против” сделката за Брекзит.  В британския парламента депутати вече подготвят предложение за забавяне на процеса по напускане на Европейския съюз, съобщава бТВ.

 

От снощи валят и реакции от цял свят след решението - според шотландския първи министър Никола Стърджън премиерът Тереза Мей трябва да прекъсне процеса на излизане от Евросъюза и да организира втори референдум.

 

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Великобритания ще бъде най-големият губещ, ако напусне без сделка. А от испанското правителство предупредиха, че отхвърленото споразумението е било "най-доброто възможно" и предоговарянето му "ще доведе до опасен сценарий".

 

Британските вестници привличат вниманието към хаотичността на преговорите за Брекзит, съобщава БГНЕС.  Вестник „Таймс“ посочва, че от всички 432-ма депутати гласували против сделката 118 са членове на управляващата Консервативна партия, което е повече от една трета от нейната парламентарна група.

 

„Дейли Телеграф“ пък говори за това, кой може да замести Мей като ръководител на правителството. Бившият министър Борис Джонсън, настоящият вътрешен министър Саджид Джавид, ръководителят на британската дипломация Джеръми Хънт, както и бившият министър за Брекзит Доминик Рааб изглеждат като най-обещаващите кандидати.

 

От „Файненшъл таймс“ смятат, че опозиционният лидер Джеръми Корбин няма шанс да реализира вота си на недоверие към правителството, тъй като нито консерваторите, нито либералите, нито която и да е било друга партия искат извънредни избори при успешен вот на недоверие.

 

„Гардиън“ от друга страна прогнозира, че след като запази поста си в сряда Мей ще започне да подготвя „план Б“, който трябва да представи в парламента на 21 януари, за да попречи на ЕС да изпълни „твърдия“ сценарии за излизане.

 

В същото време паунда възстанови част от стойността си, след като депутатите очаквано отхвърлиха сделката на Мей. Около 19:50 ч. местно време във вторник паунда се търгуваше за 89.11 пенса за 1 евро, докато малко преди вота цената му се вдигна до 89.57 пенса за 1 евро.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4533 |16.01.2019 НС гласува предложението за преговори за F-16 . 2| 3994 |15.01.2019 Тереза Мей: Длъжни сме да изпълним волята на избирателите /видео/ . 1| 5283 |10.01.2019 Тереза Мей: Великобритания напуска ЕС на 29 март . 3| 4115 |08.01.2019 Днес изтича 14-дневният срок за съгласуване закупуването на нов боен самолет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads