Реклама / Ads
11| 4745 |14.03.2011 НОВИНИ

Британският посланик: Трябват ви убедителни присъди

.
Бойко Борисов в компанията на Н.Пр.Стийв Уилямс и министърът на икономиката Трайчо Трайков Източник: Булфото
Правителството получи похвала от британския посланик Стийв Уилямс за напредъка в борбата с организираната престъпност и корупцията. Той е категоричен, че след полицейските акции трябва да има и убедителни присъди, а страната ни трябва радикално да се заеме с изкореняване на дейността на мутрите.
 

Тези препоръки посланик Уилямс отправи по време на своята лекция, по случай края на втория му мандат като посланик у нас.За първи път Стийв Уилямс става дипломат в България през 84-та година, един месец след като се жени за съпругата си Фиона.В България се ражда и първата им дъщеря. За втори път Уилямс се връща в София като посланик през 2007 година и затова сравнява комунистическа с демократична България.

През 80-те западните дипломати бяхме врагове
, спомня си посланикът. Той и съпругата му живели на Орлов мост сред обикновените хора, но така и не успели да създадат приятелски отношения с тях. Сега посланик Уилямс оставя в България много приятели.

Характерът на българите не се е променил от 80-те, смята британският посланик.


Българите, по думите му, носят същото чувство за хумор, същата красота и същите чувства. Само че през 80-те всичко това било скрито. Всичко беше в сиви краски, изтъкна посланикът.През 80-те малко британски граждани посещавали страната ни. Сега 7 хиляди постоянно живеят в България предимно в селските райони, а 400 000 всяка година идват като туристи в зимните и летните ни курорти.

През 80-те различната сексуалност е била табу, страната ни не е била толерантна към различната религия. Днес България е бряг на етническа толерантност, смята посланикът.Един от най-ярките спомени на Уилямс от комунистическа България са присветващите фарове на черните волги на властта.Сега присветват фаровете на джиповете 4x4 на сенчестия бизнес. Посланикът съветва да променим имиджа си. Все още в Лондон свързват България с „отровния чадър", убил Георги Марков. България има проблем с ромската интеграция, смята Уилямс. Трябва да решите проблема преди той да стане сериозен, допълни той.

Стийв Уилямс сподели с аудиторията от дипломати и политици своята красива мечта за България след 10 години - той и съпругата му Фиона кацат на летището в Букурещ, за да се срещнат със свои приятели. След това идват в България, в Силистра по поредния Дунав мост.От Силистра по голяма магистрала стигат до Бургас. Няма го незаконното строителство по Черноморието. От там по автомагистрала Тракия идват в София, където метрото обхваща почти цялата столица. Няма трафик, а навсякъде има велосипедисти.

Със съпругата си вечерят в любимия им български ресторант, където никой не пуши. На следващия ден се качват с лифт до Витоша, където пият билков чай и ядат баница. Нямат нужда от карта на планината, защото всички маршрути са ясно обозначени...Имате прекрасна страна, грижете се за нея, препоръча британският посланик и обеща на българските си приятели да се връща редовно в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5302 |02.03.2011 Съдът намали присъдите за пожара във влака София-Кардам . 5| 5298 |27.02.2011 Присъди „в името на закона”? . 7| 6610 |08.01.2011 Присъди за български наркотрафиканти във Великобритания . 23| 6284 |15.12.2010 Eкспосланик: Борисов е най-добрият PR на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads