Реклама / Ads
2| 5452 |04.06.2009 НОВИНИ

Британци подредиха класация на евродепутатите

.
Метин Казак от ДПС, Биляна Раева от НДСВ и Мариела Баева от ДПС са най-активните ни евродепутати. Това показва класация на британската неправителствена организиция „Отворена Европа”. Те заемат съответно 160-о, 221-о и 260-о място между общо 785-те участници в Европарламента.
 

Активността на евродепутати се оценява по 19 критерия, които отчитат как са гласували по ключови проекти, отношението им към злоупотребата с еврофондове, прозрачност на харченето на парите, които им отпуска парламента, както и присъствието им на заседания в ЕП.

В оценката по добре свършена работа в ЕП следват евродепутатите от БСП, следвани от представителите на "Атака" Димитър Стоянов, Слави Бинев и Десислав Чуколов, като последният е поставен на 713 позиция.

По-мързеливи от тях са били депутатите от Кипър, Гърция и Италия и Испания.


Още с пристигането си в предишния парламент някои български депутати демонстрираха скандалното поведение. В желанието си да бъдат забелязани, те предизвикаха скандали, които са в разрез със строгата атмосфера на Брюксел.

Криворазбран остана Димитър Стоянов, като изпрати писмо по електронната поща с обидни намеци към депутата Ливия Ярока, която е от ромски произход.

Заради обидата Стоянов се размина на косъм с отстраняване от ЕП, но това не попречи на Атанас Папаризов от БСП да отпрати втората обида по повод ромския произход на асистента на холандския евродепутат Елз Де Грюн, Мартин Демировски.

По странен начин българските евродепутати защитават националните интереси. Сред малкото им инициативи през последния мандат бяха търсенето на подкрепа за освобождаването на медицинските сестри в Либия, лобирането за отварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" и настояването за повече средства от европейските фондове.

Първите две каузи бяха напълно неуместни, тъй като Европейският парламент не е мястото, където се решават подобни казуси. Затова пък евродепутатите имат решаваща роля за разпределянето на европейския бюджет.
До сега в трите най-големи групи на Европейския парламент: Европейската народна партия и Европейските демократи (ЕНП – ЕД), Групата на социалистите на Европейския парламент (ПЕС) и група на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) – има по 5 български представители, както и още трима независими депутати от България. Въпреки това не всички акции на депутатите ни в Брюксел приключват с успех.

Сериозна причина за това е липсата на опит на евродепутатите от новите страни членки, както и каузите, които си избират да защитават. Българските евродепутати много рядко се включват в общоевропейски теми, като Лисабонския договор, мерките срещу рецесията в Европа, разширяването на ЕС, дебата за членството на Турция, климатичните промени, поради некомпетентност. А това са темите, с който ще се занимава следващият ЕП.

Имат ли ресурс новите 17 членове от България в Европейския парламент да се включат в дебата по ключови за Европа теми, е въпрос, на който 215-те кандидати трябваше да дадат отговор по време на предизборната кампания, която вече е на финала. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4898 |01.04.2009 Миналото на кандидат-евродепутатите ще се проверява . 1| 4669 |18.12.2008 Евродепутатите приеха на второ четене бюджета на ЕС за 2009 . 4| 4663 |09.07.2008 Станишев изпревари Медведев в класация на младите лидери . 12| 8940 |07.05.2008 Част от най-богатите българи си платили за класацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads