Реклама / Ads
7| 5831 |28.09.2010 НОВИНИ

Брюксел наказва България заради мръсния въздух

.
Две нови наказателни процедури, свързани с чистотата на атмосферния въздух, застрашават България. Едната е за фините прахови частици, които задушават големите ни градове. Другата е заради това, че превишаваме таваните на вредните вещества, изпускани в атмосферата от големите горивни инсталации. Това заяви вчера зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева на енергиен семинар, пише &qu
 

Манева обясни, че България вече е на финала на наказателната процедура за замърсяване със серни оксиди в Гълъбово, Перник и Димитровград. Приключва предсъдебната процедура и предстои да влезем в съда в Люксембург, обясни тя.

След произнасянето на съда следват ежедневни санкции, докато не се отстрани нарушението. “Това, което имаме като информация по аналогични случаи, е глоба от 50 000 евро на ден”, коментира Манева.

По повод наказателната процедура за таваните на вредните вещества Манева посочи, че стартирането й зависи от отговора, който България е дала на Брюксел за състоянието на нашите ТЕЦ. Зам.-министърът обясни, че с икономическото министерство се обсъждат “за” и “против” спирането на пет родни ТЕЦ за това, че не отговарят на еконормите - “Брикел”, “Марица 3”, “Бобов дол”, “Република - Перник” и “Сливен”. Търсят се възможности ръководствата на централите да се справят с проблема. Двете ТЕЦ, които нямат намерение да изпълнят европейските изисквания в срок, са “Република-Перник” и “Брикел”, каза Манева. От МОСВ са изпратили писмо до ръководството на “Брикел” да прекрати производството си до края на октомври. Условието към собственика е да инвестира 38 млн. лв. в сероочистващи инсталации. А когато модернизацията приключи, предприятието може да отвори отново.

Междувременно вчера стана ясно, че токът може да поскъпне с 20% след две години. Причината е, че от 2013 г. влиза в сила нов пакет мерки за опазване на климата. Според него замърсяващите енергийни предприятия ще трябват да плащат, за да изхвърлят вредните парникови газове.

Според лидерът на КТ "Подкрека" Константин Тренчев държавата е на колене, драмата е страшна. Така сидикалистът обрисува опасността от спирането на петте замърсяващи ТЕЦ-а - “Бобов дол”, “Брикел” , “Марица 3”, “Република” и ТЕЦ “Сливен”.

Тренчев посочи, че десетки хиляди души ще останат без работа. Тренчев обвини политиците, че не виждат зад цифрите хората. Според него 57 000 души по трасето ще дадат “фира” само след закриването на ТЕЦ “Бобов дол”. “Този цинизъм вече не се трае и не ни се сърдете утре, ако започнат някои остри движения”, каза още лидерът на Подкрепа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5248 |28.09.2010 Младенов лобира за България в Ирак и Египет . 9| 5130 |25.09.2010 РЗС захапа Цветанов заради филм, той отвръща с факти . 10| 5210 |23.09.2010 Обирджии убиха шофьор на ТИР заради цветни метали . 9| 9541 |22.09.2010 Манифест на княз Фердинанд за обявяване на Независимостта на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads