Реклама / Ads
3| 4804 |06.01.2010 НОВИНИ

Брюксел осъди убийството на Боби Цанков

.
МВР Източник: Вяра Йовева
Разследващият журналист и радио водещ Боби Цанков, който писа за мощните престъпните групировки в България бе убит вчера в центъра на София, съобщи МВР, предава изданието Файненшъл Таймс.
 
Това е първият “удар” на мафията откакто правителството на Бойко Борисов е на власт.

Убийството е доказателство за неспособността на България да се пребори с организираната престъпност и мафията, въпреки че новото правителство си постави това като цел, пише ФТ.

В Брюксел осъдиха покушението над журналиста. “Убийствата продължават да бъдат проблем, на когото следва да се обърне спешно внимание в България,” заявиха представители на ЕК в Брюксел. “Такива покушения са крайно неприемливи и се надяваме българските власти да открият и осъдят извършителите колкото може по-скоро.” Вчера известните мафиоти братя Маргини бяха привикани на разпит във връзка с убийството на Цанков, съобщи софийската прокуратура.

Цанков е бил заплашван с убийство след като откъси от книга за отвличанията на бизнесмени бяха публикувани в жълтата преса. Мафиотските структури в страната са ръководени от бивши агенти на ДС и бяха създадени в 90-те години на миналия век, след като България се превърна в международен център за трафик на хора, наркотици и оръжие.

Няма нито един осъден за повече от 150-те убийства през изминалото десетилетие, зад които стои мафията, съобщават от Центъра за изследване на демокрацията, добавя ФТ. Броят убийства нарасна непосредствено преди присъединяването на България към ЕС преди три години. Това се дължи на опити на криминални босове да елиминират конкуренцията в процеса на узаконяване на своя бизнес, според анализатори от ЦИД.

Правителството на Борисов разследва връзките между организираната престъпност и предишното правителство. През изминалия месец над 20 души са арестувани във връзка с отвличанията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 14114 |06.01.2010 Маргинините скроили убийството на Боби, обвиниха Големия . 8| 5112 |05.01.2010 Сако: Не съм убивал Боби Цанков . 44| 20147 |05.01.2010 Задържаха Маргините и Сако за убийството на Боби Цанков . 3| 5141 |23.12.2009 Внесен е обвинителен акт за убийството на Стоян Балтов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads