Реклама / Ads
2| 4407 |09.05.2010 НОВИНИ

Брюксел оценява финансовата ни дисциплина

.
Според Кристалина Георгиева оценката на комисията ще бъде положителна
В Брюксел се приема много добре фактът, че българското правителство държи здраво бюджета и че усвояването на еврофондовете се ускорява, заяви на тържеството в Южния парк българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която е в София за честванията на Деня на Европа.
 

"Ние определено вървим напред като член на семейството на Европейския съюз. Приемат ни много добре. Много добре се приема това, че българското правителство здраво държи бюджета, особено в ситуацията, в която се намираме сега, както и че се ускорява усвояването на еврофондовете", каза още Кристалина Георгиева.

На въпрос как Европейската комисия възприема мерките на българското правителство за справяне с кризата, Кристалина Георгиева отговори, че в Брюксел се оценява балансът между контрола върху разходите и инвестициите в инфраструктура.

До няколко седмици ние ще знаем каква е оценката на Комисията.

Не очаквам тя да бъде силно отрицателна, защото е ясно, че в тези условия, когато всички страни са под пресата на увеличаване на разходи, България показва сравнително добра дисциплина, изтъкна Георгиева.

Според нея добре е да се чуе и странично мнение, както и предложения, които биха помогнали на българското правителство да успее да балансира бюджета.

Няма опасност България да стигне до положението на Гърция, заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева по време на провеждащия се футболен мач между представителите на ЕП и НС.

По думите й, в момента Европа е изправена пред комбинация от три неща - проблемите с Гърция, големите дефицити в някои страни и изборите във Великобритания, които завършиха „по начин, който създава известна несигурност". Според нея, това не може да не стимулира спекулантите да кажат: нека да се опитаме да тръгнем срещу еврото.

Еврото засега е стабилно, смята Георгиева. Според нея не е реално еврото да се срине. Тя дори припомни, че при самото създаване на европейската парична единица много скептици са заявявали, че еврото няма бъдеще, но според Георгиева еврото е успешен проект.

Според нея настоящата икономическа ситуация ще помогне да се стабилизират механизми в Европа. Критериите за членство в еврозоната заради ситуацията в Гърция ще се завишат, смята българският еврокомисар, защото трябва да се защитава европейската валута.

Но ако България продължи да поддържа макроикономическата стабилност и да покрие критериите за влизане в еврозоната, ще успее да приеме европейската парична единица.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5502 |04.05.2010 Нов метод на оценяване осигурява място в престижно школо . 3| 4613 |22.04.2010 Oбразуваха дисциплинарки по Красьо Черния . 14| 4730 |19.04.2010 М. Кунева прие пост в Брюксел . 1| 5225 |12.04.2010 ВСС иска дисциплинарно наказание за Сантиров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads