Реклама / Ads
57| 5173 |19.12.2013 НОВИНИ

Брюксел пита: Защо Сидеров не е разследван?

.
Волен Сидеров Източник: Булфото
Евродепутати са изпратили писмо до европейските и българските институции, в което питат защо властите у нас затварят очи за данните, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров е карал кандидат-депутати да стават гаранти по заем, за да влязат в Народното събрание.
 

Петима евродепутати от всички групи сигнализират за случая от 2009 г., когато най-малко 39 кандидат-депутати от "Атака" са подписали гаранции за кредити на стойност 150 000 евро от офшорна фирма.  

Прокуратурата не е разпитвала Сидеров по скандала, а сигналите до НАП и ДАНС са останали без отговор, пише в писмото, показано от ГЕРБ. Според авторите му случаят е особено фрапантен, защото разследващите са толерирали подобни деяния.

Вместо да е разследван или вкаран в затвора, Сидеров в момента е председател на парламентарна комисия, се казва в сигнала.

"Ако Великобритания и Германия се страхуват в момента от бъдещата имиграция, то нека изчакат година или две. Тогава за тях ще има огромна опасност, когато ситуацията в България стане толкова безпомощна, че всеки българин ще търси начини да избяга извън страната", пише още в писмото.

То е изпратено от Филип Качмарек от ЕНП, Александър Мирски от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Нирж Дева от групата на Европейските консерватори и реформисти, Хану Такула от Алианса на либералите и демократите за Европа и Роджер Хелмер от "Европа на свободата и демокрацията".

Писмото е адресирано до председателя на Европарламента Мартин Шулц, президента и вицепрезидента на Еврокомисията Жозе Барозу и Вивиан Рединг. Получатели на писмото от 11 декември са също Михаил Миков, Сотир Цацаров, Пламен Орешарски и Зинаида Златанова, обяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

"Тонът на писмото е изключително остър и се казва, че такива  опити за манипулиране застрашават сигурността не само на България, но и на ЕС", коментира той.

Господа евродепутати, вашият проблем е, че разсъждавате като европейци. Не трябва да забравяте, че ние сме в България и тук всичко е възможно. Ние отдавна сме свикнали с беззаконието и с липсата на справедливост.

От ГЕРБ подчертаха още, че в писмото се пита как може лидерът на ПЕС Сергей Станишев, за когото имало слухове, че догодина ще се кандидатира за еврокомисар, да не е взел отношение.

От партията очакват Миков и Цацаров да отговорят на въпроса докога ще се управлява в колаборация, довела до чадър над Сидеров.  

От партията нарекоха писмото "поредния парцал, който излиза, за да оклевети партията".

"Става дума за 2009 г., това е много стара манджа, която се претопля, и става ясна връзката между НФСБ и ГЕРБ", коментира депутатът Димитър Димов.

Той подчерта, че има становище на прокуратурата, че данни за престъпление няма и увери, че в "Атака" няма декларации за лоялност и записи на заповеди.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4704 |18.12.2013 Защо центърът може да бъде алтернатива на статуквото . 7| 4635 |16.12.2013 Греков: В Брюксел не отстъпихме за калкана . 34| 8662 |13.12.2013 Валентин Касабов: Защо никой не говори за офшорките на Сидеров? . 66| 5561 |09.12.2013 Бареков пита: Къде е Бойко?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads