Реклама / Ads
1| 4424 |12.05.2009 НОВИНИ

Брюксел размразява 115 млн. евро по ИСПА

.
Решението на ЕК ще бъде оповестено в 17 часа българско време Източник: Вяра Йовева
115 млн. евро по програма ИСПА за България се очаква да бъдат размразени с решение на Европейската комисия.
 
Официалната позиция на ЕК ще бъде оповестена в 17 часа българско време.

По този повод вицепремиерът Меглена Плугчиева ще се срещне в Брюксел с еврокомисаря по регионалната политика Данута Хюбнер.

След срещата двете ще дадат съвместна пресконференция.

Решението на Европейската комисия за прекратяване на междинните плащания по Кохезионния фонд за проекта „Изграждане на магистрала Люлин, околовръстно шосе София-Даскалово" и проекта „Техническа помощ за подготовка на пътни проекти по направление на общоевропейските транспортни коридори (TEN-T) в България" бе взето на 23 юли миналата година.

Тогава бяха направени констатации, че във фонд „Републиканска пътна инфраструктура" не са изградени системи за управление и контрол, които да осигурят добро финансово управление на Кохезионния фонд в съответствие с общоприетите принципи и стандарти, както и за правилното прилагане на процедурите за обществени поръчки.

За да възстанови финансирането на проектите по ИСПА, българското правителство и Народното събрание предприеха редица действия, свързани с промени в действащото законодателство, съответните подзаконови нормативни актове, прилагащите административни структури, както и действащите системи за управление и контрол по Кохезионния фонд.

С писмо от 24 март ЕК уведоми българските власти, че въз основа на анализа на документацията, предадена от националните органи, може да бъде направено заключението, че описанието на Системите за управление и контрол отговаря на стандартите съгласно Регламенти на ЕС.

На 15 април тази година по време на среща на вицепремиера Меглена Плугчиева с Дирк Анер, генерален директор на ГД „Регионална политика" на ЕК, българската страна бе уведомена, че Генералната дирекция е започнала съгласувателна процедура за отмяна на решението на ЕК за временно спиране на междинните плащания по двата проекта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5355 |07.05.2009 Размразяват парите по ИСПА . 0| 4775 |07.05.2009 Брюксел защити правата ни в интернет . 3| 5089 |09.04.2009 Брюксел като последен изход . 12| 4753 |05.04.2009 До края на май Брюксел ни поряза за парите по ИСПА

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads