Реклама / Ads

4| 4393 |02.10.2010

Брюксел реабилитира българската статистика

.
Българската статистика отново е в играта. Тя произвежда аргументирани и надеждни данни. Ние сме убедени в нейната независимост, защото в противен случай щяхме да предприемем съответните наказателни процедури срещу България.
Това е официалното мнение на генералния директор на Европейската статистическа служба „Евростат” Валтер Радемахер, което той изрази пред журналисти в София.

Той постави оценка „много добър” на нашите статистици. За „отличен” трябвало още да подобрят и усъвършенстват работата си.

Председателят на Националния статистически институт (НСИ) Мариана Коцева прие без резерви оценката на висшестоящия орган. На свой ред тя заяви, че колегите й работят последователно за подобряване на методологията и да има повече информация за сектора на услугите, които през последните години все повече се развиват за сметка на дяла на индустрията.

"Трябва да е ясно, че начините, по които се правят отчетите в Министерството на финансите, и начините, по които се правят изчисленията от статистическите служби, са две различни неща. Службите са задължени да работят по т.нар. "европейски стандарт за национална сметка", отбеляза Радемахер.

По думите му неотдавнашната проверка в България е била редовна, а не извънредна, и е имала за цел да установи дали споменатите стандарти се прилагат стриктно. Според заключението всички данни се изчисляват по стандарт и са правилно приложени. Така че проблеми с българската статистика няма.


Помолен да коментира съмненията на еврокомисаря Оли Рен относно българските статистически данни за бюджетния дефицит, шефът на "Евростат" заяви, че това е един типичен пример на недоразумение.

"Има много голяма разлика между статистика и прогноза. Статистическите данни се основават на внимателни наблюдения, докато прогнозата е опит да се анализират тези данни и да се извлече съответната информация", обясни той.

"Не е нито моя работа, нито имам правомощия да давам оценка за качеството на прогнозата, аз се занимавам с качеството на статистиката".

Радермахер подчерта още веднъж важността данните, които произвежда българската статистика, да са сравними с произвежданите от други страни членки на ЕС, тъй като по думите му за Общността е важно решенията да бъдат взимани въз основа на сравнима и извлечена по една и съща методология информация.

Според Радемахер никъде другаде по света информацията за дълга и дефицита не се контролира толкова строго, колкото в "Евростат".

Той коментира случая с Гърция, при който бяха подадени неточни статистически данни, които в последствие разкриха, че страната има много по-голям бюджетен дефицит, отколкото е обявила официално преди това.

Една от причините, поради които това се случи и доведе до мониторинг и съответната наказателна процедура, бе, че независимостта на статистическата служба в Гърция не беше уредена законово, обясни шефът на "Евростат".

Винаги, когато се появят съмнения предприемаме съответните наказателни процедури, увери той.

Бюджетът на НСИ за тази година е намален с 20%, същото е и за следващата година, като задачата е с по-малко пари да произведем същото количество информация, съобщи на срещата Мариана Коцева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Брюксел наказва България заради мръсния въздух 7| 5136 |28.09.2010 . В статистиката измислиха "българо-мохамедани" 19| 6804 |02.09.2010 . Първанов: Брюксел ни хвали, но може да се направи още 12| 3920 |21.07.2010 . ДПС и НДСВ топят ГЕРБ в Брюксел 8| 4477 |14.07.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ