Реклама / Ads
8| 5470 |29.03.2011 НОВИНИ

Броят българите зад граница

.
Стартира най-мащабното преброяване на българите зад граница по инициатива на партията "Другата България".
 

Целите на преброявеното са да бъде представен броя на българските граждани в чужбина, на базата на което да бъде създадени механизми за съвместна комуникация с българските диаспори ни по света.

Изследване от такъв ранг се провежда за пръв път. А партньори на кампанията са Асоциацията на българските медии по света, БНТ Уърлд, български и чужди социологически агенции и медии и НСИ и др.

Данните от преброяването ще бъдат предоставени за анализ и оценки на НСИ. Въз основа на тях НСИ ще получи по-ясна картина за миграционните процеси извън границите на страната.

По предварителни данни е ясно, че извън страната живеят около 3 милиона българи, обявиха организаторите на проекта и обясниха, че този вид преброяване ще даде една по-ясна представа какво е тяхното местопребиваване.

Резултатът от това онлайн преброяване ще бъде обявен на 29 май, когато ще се състои срещата на българските медии по света в Амстердам.

Това е една протегната ръка към българите в чужбина, обявиха създателите на проекта, уточнявайки, че това е първа стъпка за показване на респект и уважение към тези хора.

„Важно е когато се прави политика за тези хора, да се знае за колко хора се прави тази политика.", обявиха от ПП Другата България

Дали българските емигранти трябва да участват в политическия живот на България и по какъв начин, са само част от въпроси, на които преброяването ще даде отговор, заявиха организаторите.

„Хубаво е да чуем и тяхното мнение, да разберем къде са, колко са и какво искат от нас.", посочиха от ПП „Другата България"

Представен бе и въпросникът на онлайн преброяването.

Сред въпросите в електронния формуляр за българите, които живеят извън страната, са: Какво гражданство имате?; В коя държава живеете сега?; От кога живеете там?; Кога сте напуснали България?; Как поддържате връзка с България?; Пращате ли пари в България?; Колко често се връщате в България?

Мира Радева от МБМД от своя страна посочи: „Българската държава, включително българските институции, са длъжни на българите в чужбина."

По думите й страната ни, която е с отрицателен демографски ръст и непрекъснато губи млади хора, не може да си позволи да изгуби контакт с тях.

Според нея важно е да се знае колко от тях се чувстват принадлежни към страната ни, колко от тях мислят за нас.

Тя заяви, че до този момент социолозите нямат базова информация за българите в чужбина, затова всякакъв опит за социологическо проучване може да бъде упрекната в непредставителност.

Мира Радева допълни, че интернет преброяването в България е показало, че този тип комуникация е надеждна и перспективна.

От своя страна Емил Росанов, от излизащия в Лондон вестник "Будилник", приветства идеята за електронното преброяване на българите в чужбина, но призна че тя е доста закъсняла.

Той изрази учудването си от този факт, като предположи: „Може би от страх, че сме толкова много.."

'Ние страшно много се нуждаем от вниманието на българското правителство", заяви той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 76| 5711 |21.03.2011 44,7 на сто от българите искат Б. Борисов за президент . 6| 4678 |20.03.2011 Н. Младенов към българите в Либия: Пазете се! . 30| 6859 |16.03.2011 Г. Касчиев плаши българите с ядрен облак, експерти отричат . 3| 4762 |25.02.2011 Сп. Митрова: Българите в Македония са беззащитни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads