Реклама / Ads
0| 4878 |15.06.2010 НОВИНИ

Броят хляба на промоция

.
Още не е ясна и каква ще бъде реколтата, а прогнозите за стартовата изкупна цена на житото са противоречиви.
 


Две преброявания - на хляба на промоция и на туристите по морето, се задават през лятото, пише в днешния си брой 24 часа.
За първото настояват от бранша, тъй като имало магазини, които с промоционални цени криели данъци и правели дъмпинг. Преброяването на туристите пък се прави официално от данъчните, които днес откриват офис на летището в Бургас. Целта е да е ясно кой летовник къде и за колко време отива, за да не хрумне на хотелиери и туроператори да крият обороти и данъци. Да се преброят хлябовете, които вериги и магазини продават на промоционално ниски цени от 40-50 ст. за бройка, предлага федерацията на хлебопроизводителите. Така ще станело ясно дали наистина се отчитат пред данъчните, или оборотите се крият, за да се пестят ДДС и осигуровки.

Писахме на Комисията за защита на конкуренцията за отговор дали стоките в промоция са освободени от данъци, заяви пред "24 часа" Мариана Кукушева, шеф на федерацията. Само така можело да се обяснят драстично ниските цени в “акция”. "Следи ли изобщо някой колко хляба се продават за месец на промоция. Да не се окаже, че са отчетени стотина бройки, а за другите изобщо не се води сметка", пита Кукушева. Единствено държавата можело да изиска такава информация, защото веригите се оправдавали с "търговска тайна". Свързването на касовите апарати на търговците онлайн с НАП също можело да пресече шашмите с отчитаните количества на промоция. Докато не заговорим за качество на хляба, ще има страхотна палитра от цени, смята Кукушева. Според нея в момента няма основания за драстични понижения или поскъпвания на насъщния.

Разбира се, винаги някой може да реши да пусне хляб на промоция, за да се опита да увеличи продажбите си, но това обикновено е за максимум месец, обясниха браншовиците. От федерацията им смятат, че това е основната причина и за поевтиняването с около 30% на насъщния в Хасково, обявено преди няколко дни от най-голямата местна фирма. Има традиция по това време на годината преди нова реколта да се пускат и по-ниски цени на хляба, казаха фурнаджии. Причината е, че много мелници пускат залежало брашно по складовете много евтино, за да ги освободят за тазгодишното зърно.

Няма обаче основание да поевтинява хлябът, защото дори брашното да е по-евтино, всички други разходи скачат - газ, дизел, ток, осигуровки, твърдят производителите. Дори увеличението на парното се отразявало косвено. При поскъпването му работниците започвали да искат по-големи заплати, защото едва смогвали да си го плащат. Няма логика, дори бъдещата реколта да е хубава, цената на хляба да пада, никой не взема брашното сега и да го плаща наесен, твърди и шефът на асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов. И според него поевтиняването на хляба в Хасково е част от ценовата война и битка за територии.

Още не е ясна и каква ще бъде реколтата, а прогнозите за стартовата изкупна цена на житото са противоречиви. Количеството вероятно ще е около 3,5-3,6 млн. тона, казаха от асоциацията на зърнопроизводителите. Средният добив от 1 дка се очаквал да бъде около 340 кг. 200-210 лв. за тон изкупна цена прогнозират зърнопроизводителите. Дори и при нея обаче част от фермерите щели да продават на загуба. Себестойността в някои региони стигала дори до 260-270 лв./т. При по-интензивни валежи обаче може да се влоши качеството - вече на места в Добруджа е започнало коренно гниене, заяви Кирил Жендов, шеф на добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Към края на годината можело да се очаква ръст на цените, ако се окаже, че количествата не са толкова големи, колкото се очаква. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5002 |11.06.2010 БДС за месото и хляба готов до края на годината . 11| 5365 |13.04.2010 Данъчни броят имотите на Николай Цонев край Сливен . 7| 4464 |06.01.2010 Броят висящите дела в страната . 2| 4744 |16.12.2009 Броят населението през интернет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads