Реклама / Ads
10| 6186 |07.10.2010 НОВИНИ

Броят всички имоти на бедни и богати

.
Палати, офиси с минилетища, грандиозни строежи "красят" страната.
 

Как да се осветят всички имоти в България - на бедни и богати? Този въпрос станал пак актуален след акция ”Хеликоптер” на данъчните в София. За първи път през 1998 г. българите са описвали подробно в декларации от 25 страници какво имат. Картата на градовете и курортите обаче се е променила драстично след строителния бум през 2006 г., което налагало нов опис. За да не се харчат излишни средства, данъчните обмислят акцията да се осъществи като се свържат информационните системи на общините с тези на приходната агенция. "Така ще е и по-икономично, и по-бързо за гражданите", каза шефът на НАП Красимир Стефанов.

Бояна хилс: офиси с минилетища, градинарят "назначен" във фирмата

Тези дни “летящите” данъчни преминали над тиха улица в богаташки квартал край София. Целта била “въздушна снимка” на баровски имот с разгърната площ поне 1200 кв.м, тучна зелена ливада, плувен басейн, беседки и детски катерушки. Около него “фотото” обаче разкрило още цели шест палата. Бърза справка в регистрите на столична община установила, че на въпросната уличка с леко поетично име със законно разрешение за градеж е само един имот. При това не този, който вдигнал данъчните в небето. Историята споделиха хора от кухнята на Националната агенция за приходите. Преди няколко дни данъчни изненадващо полетяха над София и богаташките квартали с хеликоптер на Авиоотряд 28. Причината е стартът на акция “Баровци”. 36 грандиозни строежа вече са в списъка за проверки. “Още преди две години опитахме да идентифицираме сгради и през общината”, разказва пред “24 часа” шефът на данъчните Красимир Стефанов.

Инспекторите му пробвали да разберат колко от тях имат акт 16, кои са обитаеми и дали си плащат данък сгради и такса смет. Огледите на “данъчните патрули” обаче се натъкнали на лют отпор. Или на високи огради, или на физическа охрана, която твърдо ги съветвала “да не си пъхат гагата, където не им е работа”, споделя Стефанов. Тогава се родила идеята за хеликоптера. Бързо и експедитивно премиерът лично одобрил акцията. Според отлично информирани източници отгоре като на длан лъснали палатите на известни и на по-малко известни люде. Групирани в ясно забележими “колонии”. Едната била на хора от ъндърграунда. А през 7 улици от тази колония, чак на 8-мата, били ситуирани известни и все заможни хора. В именията ясно се виждали басейни, детски площадки, барбекюта, миниголф игрища, тенис кортове, къщички за прислугата и дори хеликоптерни площадки. В щаба, който готви екипите за полетите, се прави предварителен “оглед на маршрута”. Чрез Google earth се набелязват стърчащи над останалите и впечатляващи с габаритите си сгради, които след това се облитат. Хеликоптерът е снабден с GPS система, с която сe вадят точните координати на палатите и започва търсенето на документи за тях. Продължението на акцията ще е заедно със Столична община. Преди ден по този повод имало среща между главния архитект Петър Диков и шефа на данъчните Красимир Стефанов.

В НАП вече разполали със сигурна информация, че много проблеми ще има със сгради на известни люде, които си направили къщи с по два етажа офиси и един - за живеене. Тепърва предстоят проверки в ”Софийска вода” и енергото, дали имат две отделни партиди за сметките - една за жилищната част, и втора за фирмената. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5912 |30.09.2010 Кушлев удря депутат от ДПС с имоти за 2,5 млн. лв. . 6| 6548 |29.09.2010 Еднакви глоби за всички шофьори в Европа . 2| 5270 |23.09.2010 Съдиите с евтини имоти зад атаката срещу Пенчев . 9| 5452 |21.09.2010 РЗС атакува топ магистрат за доходи, имоти и конфликт на интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads