Реклама / Ads
6| 5187 |16.08.2009 НОВИНИ

Броим 300 лева, ако сме без лична карта

.
Солени глоби Източник: Вяра Йовева
Глоба до 300 лева ще плаща всеки, който при проверка не представи документ за самоличност. Всяко едно ченге ще има право да изиска удостоверяване на самоличността с документ. Това заяви главен инспектор Олег Банкин от Охранителна полиция, цитиран от БТА
 


Според него е несъстоятелно оправданието на хората, че от страха да не бъдат обрани от джебчии, повечето не носят в себе си дори личните си карти. Банкин съветва всеки, който се притеснява от обир да приспособи малък калъф за документи и пари и с конец и безопасна игла да го прикачи към дрехата си. Правилното съхранение и опазването на документите за самоличност е персонална отговорност на всеки, посочи Банкин.

Ако някой загуби личната си карта или бъде обран трябва по най-бързия начин да сигнализира за това в полицията. Временно ще се дава бележка за изгубен или откраднат документ, припомни Банкин. Съществува алтернатива за тези, които не желаят да удостоверяват самоличността си с този документ. Тогава за проверка на самоличността може да бъде ползван паспорт за пътуване в чужбина или шофьорска книжка. Ако обаче лицето не носи в себе си никакъв документ за самоличност може да се наложи да бъде отведено за справка в полицията и дори да му бъдат взети отпечатъци, отбелязват експертите. Съществува възможност, ако сте с още някого и нямате документ за самоличност, другият човек да гарантира за вас.

Тогава обаче и гарантиращият се проверява и той задължително трябва да има лична карта, паспорт или шофьорска книжка, обясни Банкин. Невъзможно е човек без документ да гарантира самоличността на друг без документ. Банкин припомни, че ако загубите или унищожите документ за самоличност глобата е от 20 до 150 лева.

Ако сте жертва на джебчии трябва да посетите най-близкото до инцидента РПУ, където се дават пълни обяснения за случилото се. От полицията съветват да не се лъже, когато един документ е изгубен или унищожен поради небрежност с довода, че е бил откраднат, тъй като в тези случаи може да има определени последици.

Работещите в министерствата на отбраната, външните работи или на транспорта могат да бъдат проверени освен от полицията и от органите на съответното министерство, в което работят. Контрольорите от градския транспорт също могат да поискат лична карта за да съставят акт на нередовен пътник. В тези случаи обаче всеки може да поиска от служителя на градския транспорт да се легитимира с всички нужни документи, а дори и да отиде с него до управлението, за да се докаже дали това не е контрольор-менте, каза Банкин.

Банкин припомни, че при изгубена или открадната лична карта всеки може да се легитимира с паспорта си или с шофьорската си книжка. Ако при такива случаи държите веднага да имате лична карта, това може да стане и за един ден при подаване на заявление за експресна поръчка, допълни Банкин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5065 |14.06.2009 303 места за предизборни реклами определи Столичната община . 4| 5402 |31.05.2009 Броим жертви на пътя като пилци след грип . 28| 5034 |10.03.2009 Социалисти предлагат 20 млн. лева, ако Цветанов предаде Борисов . 9| 5036 |04.12.2008 СГС глоби Бойко Борисов със 7000 лева, той не смята да ги плаща

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads