Реклама / Ads
4| 4352 |16.10.2018 НОВИНИ

Бизнесът: Властта мълчи за срива на Търговския регистър

.
Източник: БГНЕС
От Българската стопанска камара отново настояват от Агенцията по вписвания да кажат причините за срива на Търговския регистър. В открито писмо до изпълнителния директор на Агенцията работодателите призовават да бъдат оповестени всички причини, довели до срива на Търговския регистър. Те искат да знаят и мерките за обезпечаване на неговото функциониране, пишат от БСК.
 

Повод за писмото им е обявената спешна процедура на 12 октомври за закупуване на допълнително дисково пространство. От БСК искат да знаят дали това не е резултат от действия и бездействия на Агенцията по вписвания и че към датата на първия срив - 9 август, на дисковите масиви експертите от Агенцията не са били длъжни да знаят, че може да се случи срив в системата, както и че по-нататък ще се наложи спешно да се търси допълнително дисково пространство.

 

Процедурата засилва притесненията на бизнеса, че нормалното функциониране на регистъра не е обезпечено, и сме изправени пред реална опасност от нов срив, пише в писмото.

 

От БСП припомнят, че в продължение на 19 дни, в периода 9-27 август 2018 г., станахме свидетели на безпрецедентен срив в работата на Търговския регистър, който на практика доведе до преустановяване на услугите, предоставяни на потребителите на регистъра, и затрудни изключително много оперативната им дейност.

Сривът се появи след проблеми в дейността на регистъра, включително и законодателни промени, които разширяват броя на документите, които обработва и представя Търговския регистър.

 

От работодателската организация пишат, че няколко поредни години с повече от година се забавя обработката на обявяването на годишни финансови отчети.

 

Неприемливо е и да не предвиди и управлява риска от настъпване на технически дефект. "Оставяме без коментар, че за обосноваване на мотивите за избор на вида на процедурата, на първо място са посочени "публикации в медиите", пише в писмото на БСК.

 

"Силно притеснително е и посоченото в Решението изявление, че в рамките на около 20 календарни дни дисковото пространство в Информационен център ще свърши, а в Резервен информационен център това ще се случи в рамките на около 14 календарни дни, което ще доведе до спиране на базите данни на регистрите и спирането на функционалностите предоставяни от регистрите, както и спиране на работа на цялата ИТ инфраструктура на Агенцията", пишат от БСК.

 

Според тях тази информация създава подозрения, че процесите в Агенцията по вписвания е крайно хаотично и непрозрачно. Те се опасяват, че дори да е успешна процедурата, дейността на информационните регистри ще е изложена на голям риск.

 

Сривът на Търговския регистър стана на 9 август 2018 година. Тогава от агенцията посочиха като причина за спирането дефектирането на 4 дискови пространства от базата данни на Търговския регистър.

 

Регистърът започна да функционира напълно чак на 27 август.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 7062 |16.10.2018 Първан Симеонов: Властта маха напрежението от себе си с вината на циганите . 3| 3841 |10.10.2018 Майките към властта: Не можем да чакаме да се наиграете. Безобразни сте! . 11| 4062 |07.10.2018 Калоян Паргов: БСП пое курс към властта и сега търсим съюзници . 4| 5590 |04.10.2018 Бабикян: Наглостта на властта е безкрайна, събудете се хора!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads