Реклама / Ads
5| 4712 |26.02.2016 НОВИНИ

БСП: Бъчварова не е никакъв министър

.
Атанас Мерджанов
„За цяла година госпожа Бъчварова не съумя да убеди, че има способност да ръководи МВР. Нещо повече – тя не показва и особено желание за това. Счита, че критиките към МВР са посегателство срещу националната сигурност”. Това заяви в декларация от името на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ зам.-председателят на групата Атанас Мерджанов.
 
Той продължи, че професионалното ръководство, което би трябвало да й помага, също не е на висотата на своите отговорности. „Вместо да реформира системата Бъчварова и нейният екип влязоха с полицейските синдикати в абсолютно ненужен конфликт, който и днес изглежда без изход”, каза още говорителят на БСП.

Мерджанов отправи към управляващото мнозинство и изпълнителната власт три предложения, за изпълнението на които от левицата са готови да съдействат в името на националния интерес.
Като първо той посочи промяна на политиката на МВР, която да издигне в основен приоритет противодействието на битовата престъпност и вандализма.    Второ, увеличаване числеността на Гранична полиция и организиране на ползотворно сътрудничество на полицейските с въоръжените сили на българската армия, съгласно новите законови разпоредби, единодушно приети вчера. „Трето – провеждане на целенасочена и категорична политика за включване на българо-турската граница в обсега на действие на заплануваната нова Европейска агенция за гранична и брегова охрана”, каза още Мерджанов. Той бе категоричен, че за тези мерки ще държат отговорен персонално министър-председателя Борисов, защото с избора на Румяна Бъчварова за вътрешен министър той сам е поел тази отговорност.

Пълният текст на декларацията:

Вчера в медиите и социалните мрежи широка популярност доби видеоклип, на който се вижда как двама мъже, въоръжени с гумени палки, с жестокост удрят по ръцете и през лицето шофьора на друг автомобил. Случката, за жалост, е банална. Всеки ден по улиците на София или в по-малките населени места, често по сред бял ден и пред очите на всички, някои бият, а други биват пребивани.
    
По-рано пък тази седмица, в много посещаван столичен магазин беше извършен въоръжен грабеж, стреля се с автомат „Калашников“. Новината дори не предизвика учудване. Лошото е, че не само премиерът на страната обръгна към различните заплахи. Обществото ни като че ли свикна с насилието, започна да го приема за нормално и дори понякога да го оправдава, особено когато става дума за саморазправа.
    
С настоящата декларация парламентарната група на БСП лява България категорично осъжда варварската агресия и поведение на вчерашните биячи. Съзнаваме обаче, че проблемът е по-дълбок, а в случая той е и политически. Към обичайните фактори на банализираната и организирана престъпност, каквито са ширещата се мизерия, ниската култура и чувството за безнаказаност, в последната година се появи – не за пръв път, но сякаш по-силно от всякога – още един феномен. Става дума за откровената и обществено осезаема липса на компетентно политическо ръководство на МВР. Създаде се качествено нова среда за безредие и хаос, в която побойници и крадци триумфират над нормалните хора.
    
За цяла година госпожа Бъчварова не съумя да убеди, че има способност да ръководи МВР. Нещо повече – тя не показва и особено желание за това, счита, че критиките към МВР са посегателство срещу националната сигурност.
    
Професионалното ръководство, което би трябвало да й помага, също не е на висотата на своите отговорности.

Вместо да реформира системата Бъчварова и нейният екип влязоха с полицейските синдикати в абсолютно ненужен конфликт, който и днес изглежда без изход.

Вместо да съсредоточат усилията на МВР върху основната му дейност, а именно опазването на обществения ред, те решиха да създават фирми и да търсят дарения. Две практики – исторически доказали се като порочни.

Вместо да търси средства за повишаване на материалния статус, мотивацията и обучението на служителите на МВР, те организират поръчка за никому нужни нови лични карти, струващи стотици милиона лева.

Вместо да продължат програмата на предишното правителство срещу битовата престъпност, при която в охраната на малките населени места и полските площи се включваха и жандармерия, и безработни – те я спряха. Спряха онази програма, но не измислиха друга.

Вместо да засилят охраната на границата, отзоваха командированите полицаи. Последва обещание за попълване и увеличение на ефектива на Гранична полиция, но нищо такова не се случи.

Вместо да се подобри системата за видеонаблюдение на граничната бразда, се установи, че и там, където такава система има, тя доста често не работи.
Година и половина, вместо да се удължава оградата, расте цената й. Преди време, когато „стабилността“ още не беше символ верую на ГЕРБ, те - в ролята си на опозиция, направиха всичко възможно да саботират строежа на защитното съоръжение. Дори сезираха прокуратурата за това. Днес има поне 100 млн. лева причини повече да се шуми около оградата. Но не това искаме от БСП. Ние искаме оградата да се вдигне. Дори подкрепихме закон това да стане по-бързо.

Приказките, че нашата граница е най-добре охраняваната в Европа, са като говоренето на правителството за „реформи“. Те служат единствено за запълване на ефирно време. Истината е друга. Европа се огражда. Може да съжаляваме за този факт, но не можем да го отричаме. В Европа се планира да заработи нова агенция за защита на Шенгенските граници, а нашите още не са такива. България рискува да се озове приклещена между държави, с милиони бежанци в тях и херметично затворения Шенген. Последствията ще са пагубни. Затова преди да обяснява как Европа трябва да затвори всичките си външни граници, би било добре премиерът Борисов да се увери, че България е способна при нужда да затвори своята.
Ние, народните представители от БСП лява България, отправяме към управляващото мнозинство и изпълнителната власт три конкретни предложения за изпълнението, на които сме готови да съдействаме в името на националния интерес.
Първо – промяна на политиката на МВР, която да издигне в основен приоритет противодействието на битовата престъпност и вандализма. Това включва преустановяването на и без това яловите опити за промяна на законодателството в частта му, засягаща социалните права на служителите в системата. Тези псевдореформи водят единствено до напрежение и недоволство сред личния състав на МВР. Имаме нужда от мотивирани, а не изнервени полицаи.  
Второ – увеличаване числеността на Гранична полиция и организиране на ползотворно сътрудничество на полицейските с въоръжените сили на българската армия, съгласно новите законови разпоредби, които единодушно приехме вчера. Предупреждаваме отсега, че ще реагираме изключително остро, ако идеята на Министерството на отбраната да обезоръжи нашите войници, докато изпълняват мисията си на границата, се реализира. Подобна идея може да хрумне само на министър Николай Ненчев, който не спира с демонстрациите на своята категорична несъстоятелност.  
Трето – провеждане на целенасочена и категорична политика за включване на българо-турската граница в обсега на действие на заплануваната нова Европейска агенция за гранична и брегова охрана. Настояваме също така българският парламент да бъде информиран по-обстойно и редовно за приоритетите на българското правителство в ЕС, за да не се стига до „грешки в превода“, като за т.нар. „горещи точки“.
За тези конкретни мерки ще държим отговорен персонално министър-председателя Борисов, защото с избора на Румяна Бъчварова за вътрешен министър той сам пое тази отговорност. За съжаление, този му ход се оказва грешен, а подобни грешки се измерват в брой бежанци и синини от гумени палки.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4628 |26.02.2016 Понижение на цената на тока предвиди министър Петкова . 1| 4609 |25.02.2016 Проф. Бъчварова: Не всяко предложение е от полза за тютюнороизводителите . 7| 5342 |24.02.2016 Мерджанов: Борисов гледа от високо сеира на Бъчварова . 25| 7984 |24.02.2016 Утринни фанфари от Бъчварова: Спад на грабежите и по-висока разкриваемост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads