Реклама / Ads
4| 4948 |17.06.2010 НОВИНИ

БСП беляза ГЕРБ-ери за отстрел

.
Лобиста Танчев
БСП поиска отстраняване от Нардното събрание на двама ГЕРБ-ери - депутатите Светлин Танчев и Пламен Цеков заради опита им да фалшифицират “Държавен вестник”.
 
Това поиска социалистката Мая Манолова след заседанието на парламентарната анкетна комисия, която проучва мистериозната поява на лобистка поправка в Закона за наркотиците, обнародвана в “Държавен вестник” без указ на президента Георги Първанов.

Скандалът със закона избухна, след като на 23 март в “Държавен вестник” се появи редакция на закона, която либерализира забраната.
На проведеното късно вчера заседание на парламентарната анкетна комисия стана ясно, че нещатният сътрудник към комисията по еврофондовете Слав Даскалов е човекът сигнализирал на шефа й - депутата Светлин Танчев (ГЕРБ) за разминаването между прочетеното в пленарната зала и това, което е публикувано в “Държавен вестник” на 19 март като поправка в Закона за наркотичните вещества.

.Пред анкетната комисия Танчев е обяснил, че е бил сезиран за “разминаването” от Даскалов. Сътрудникът обаче не е бил в парламента при гласуването на закона, нито имал пропуск за Народното събрание. Оказало се, че и Танчев също не е гласувал поправките в закона на 5 март, защото не е бил в залата. Това не му е попречило обаче 2 седмици по-късно по памет да нахвърля на листче какво уж е чул от дебатите в залатаи и да настоява пред служителите от “техническия секретариат” в парламента да коригират текста в “Държавен вестник”.

“Говорите за “нахвърлян текст”, а става дума за юридически издържан текст, написан на компютър, който сте дали”, атакува го соцдепутатката Мая Манолова. Тя поиска от Танчев да пресъздаде по памет “записките си”, но той не успя, и така стана ясно, че обясненията му са скалъпени.

Кръстосаният разпит не подмина и зам.-шефа на парламента д-р Лъчезар Иванов, който е и председател на здравната комисия. Позицията му е, че без негово знание е редактиран текстът в “Държавен вестник”. Иванов обеща да предостави разпечатки от разговорите си по мобилния си телефон от февруари насам,за да докаже, че не е разговарял и контактувал с Танчев, дори нямал телефона му.

Текстът, който предизвика скандала в парламента позволява в реклами да се използват изображения на наркотични вещества. Миналата седмица след изслушване на стенографи и други служители на парламента стана ясно, че Танчев е “натиснал” служители на Народното събрание да променят текста в “Държавен вестник”, който забранява използване на имена и изображения на наркотици в реклами. Съмненията са, че така той е опитал да обслужи производители на известна марка водка, на чийто етикет има изображение на марихуана. Танчев пък си измил ръцете с шефът на здравната комисия Лъчезар Иванов, който уж бил уведомен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4565 |19.05.2010 Корабът "Панега" е забелязан край Сомалия . 0| 4855 |21.02.2010 Побоища, катастрофи и изгаряния белязаха нощта срещу неделя . 6| 5995 |21.01.2010 Хамстера остава в ареста, жена му с алиби за белязаната банкнота . 2| 5123 |11.10.2009 Законът за лова отстрелвал Съюза на ловците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads