Реклама / Ads
18| 13400 |02.08.2008 НОВИНИ

За БСП на Бузлуджа: балони, кебапчета, Веселин Маринов и Balthazar

.
В местността „Историческа поляна" на връх Бузлуджа днес е тържеството на социалистите. Митингът стратира в 11,30 часа. Приветствие към участниците е приготвил премиерът и председател на БСП Сергей Станишев.
 
Млади социалисти ще получат членски книжки.

По традиция от последните години денят ще бъде запълнен с народни песни, танци, кебапчета и бира.

Венци и цветя ще украсят паметника на Хаджи Димитър, барелефа на основоположниците на партията и на паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд.

Купонджийската част с музика и танци ще се води от Николай Априлов и Рада Георгиева. Глас ще извисят Веселин Маринов, квартет „Славей", Любка Рондова.
В 12.00 ч. започва втората част на художествената програма с участието на фолклорни и танцови състави от различни краища на страната, сред които фолклорен състав „Изгрев" - София, фолклорен кукерски състав към НЧ „Васил Левски", група за автентичен фолклор, с. Брестник, общ.Родопи и др. Празникът ще завърши с Младежка програма.

Празникът ще завърши с Младежка RED програма под названието „Бузлуджа open air" с начален час 20.00 ч. Ще участват Balthazar, Deep Zone Project, JackRock, DJ Rossko, DJ Dian и др.

Опресняване на паметта:

hdimitar.jpgОт 1942 г. официалното име на върха е Хаджи Димитър, но то почти не се използва. През 1876 г. четата на Хаджи Димитър води неравен бой с турски потери. Тук загиват много четници и самия войвода. През годините на народната власт обаче е наложено името Бузлуджа. То се свързва с Бузлуджанския конгрес, на който е създадена Българската социалдемократическа партия - 20 юли 1891 г. Инициатор е Димитър Благоев - Дядото. Участват около 20 делегати от социалистическите дружинки от Велико Търново, Габрово, Сливен, Казанлък, Стара Загора и др.

Събранието се провежда тайно, защото режимът на Стамболов силно ограничава свободата на сдружаване в България. Връх Бузлуджа и времето, в което се провежда конгреса, са избрани, защото на същото място и по същото време традиционно се провеждат масови чествания на годишнината от гибелта на четата на Хаджи Димитър. Така двайсетината социалисти се смесват с останалите хора и остават незабелязани и си провеждат сбирката, на която приемат програма и устав. Програмата е пригодената към български условия програма на белгийската социалдемократическа партия. Това показва незрелостта на ранното социалистическо движение в България и непълнотата на теоретичната му основа. Бузлуджанският конгрес бележи края на началния етап в развитието на социалистическото движение в България и началото на организирана партийна дейност.

 

Домът-паметник на връх Бузлуджа е изграден със средства от републиканския бюджет и волни пожертвования в размер на 14 186 000 лв. Построен е от Строителни войски под ръководството на ген. Делчо Делчев и арх. Георги Стоилов. В оформлението са участвали известни художници и скулптури.

 

buzludja1.jpgСлед падането от власт на Тодор Живков през 1989 г. състоянието на паметника се влошава доста. Първо умишлено са унищожени мозаечните портрети на Людмила и Тодор Живкови. Паметникът остава безстопанствен. Медните орнаменти са разграбени. Сградата започва да се руши, изпочупени са стъклата, изкъртена е мозайката, орнаментите и други художествени елементи. Огромната петолъчка е обстрелвана с огнестрелно оръжие от бандите, смятайки, че е изградена от рубини. Понастоящем паметникът продължава да бъде безстопанствен и никой не полага грижи за него, дори БСП.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5559 |02.08.2008 Дойче веле разкри схема за „печелене" на европрограми, Н. Василев се сърди . 21| 5011 |01.08.2008 Сергей Станишев се загрижи и за самочувствието на пенсионерите . 0| 5153 |01.08.2008 Виж слънчевото затъмнение! . 4| 6471 |01.08.2008 Откриха вода на Марс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads