Реклама / Ads
82| 5170 |26.08.2013 НОВИНИ

БСП дават глас на народа чрез повече референдуми

.
Източник: Булфото
Повече да се чува гласът на хората по важни за страната и регионите въпроси чрез провеждането на референдуми, предлагат депутати от БСП с промени в закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.
 

"Текстовете са примерни, продължаваме дискусията и ще настоявам да чуем мнението на неправителствените организации", коментира пред "Стандарт" Георги Кадиев. За да не се разхищава бюджетът излишно, той предлага референдумите да вървят ръка за ръка с изборите за местна и централна власт.Стойността на референдума за АЕЦ "Белене" например бе 13,8 млн. лв., а на предсрочните избори - 21 млн. лв.

 

"В случаите, когато в срок по-малък от 9 месеца предстоят избори или е насрочен друг референдум, то гласуването ще става на една дата", обясни Кадиев. В останалото време датата на референдума не може да е по-рано от два и по-късно от девет месеца от датата на обнародване на решението на Народното събрание, иска той.

 

Същото положение ще се използва и при местните референдуми. Ако в общината предстоят избори, то допитването ще се проведе в деня на вота за кмет и общински съветници.

 

Така темата за референдума ще стане и част от предизборната кампания на кандидатите, а в процеса на набиране на гласоподаватели ще се дебатира и въпросът от допитването.

 

В момента президентът определя датата на референдума, която не може да е по-рано от два и по-късно от три месеца от датата на обнародване на решението на Народното събрание. Промените предвиждат и по-нисък праг на подписите за свикване на референдум. Сега за национално допитване са необходими 500 000 гласа, а в новите текстове броят може да падне до 100 000 души. Става дума за български граждани с избирателни права, като поне 20 процента от подписите трябва да бъдат на хора с постоянна адресна регистрация от различни области на страната.

 

В Швейцария изискванията са за 100 дни да се събират 50 000 подписа, обясниха от БСП. Като населението на страната е 8 млн. души и се провеждат по 4 референдума годишно. А в Хърватия няма минимална избирателна активност за референдумите.


Депутатите от БСП настояват да се вземе предвид европейският опит с референдумите и дават за пример факта, че в Полша и в Португалия правят разлика дали допитването е законово обвързващо, или консултативно в зависимост от това колко хора са гласували.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 7426 |24.08.2013 М. Константинов: ГЕРБ 2 да не си дават много зор . 30| 6576 |18.08.2013 Създават нова циганска партия . 13| 4856 |16.08.2013 "Атака" ще гласува против президентското вето . 15| 5527 |16.08.2013 Второ гласуване на актуализацията на бюджета в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads