Реклама / Ads
3| 4419 |24.09.2015 НОВИНИ

БСП: Децата не трябва да са политически заложници

.
БСП
"БСП е категорично против центровете за личностно развитие на общинско ниво." Това заяви от парламентарната трибуна председателят на НС на БСП Михаил Миков. Той подчерта, че позицията на левицата се дължи на няколко основни причини. Като първа Миков посочи, че това е оправдание за отмяна на възпитателната функция на българското училище.
 
На второ място той посочи, че тази възможност е факултативна – ако в една община не реши общинският съвет, няма да има договор нито със съседната община, нито с НПО-та, получили лиценз. „Децата ще бъдат поставени в зависмост от политическата воля. Със закона се прокарва политика, която категорично отменя възпитателната функция на българските училища, която близо 130 години е била много силна”, заяви лидерът на левицата. Той предупреди, че се отваря пазарът за неправителствения сектор, за да се насочат пари там и се размиват нещата със стратегии и концепции. „Така нареченото „личностно развитие” е словесна конструкция, която трябва да замени думата ”възпитание”, позната около 120 години, господин министър”, обърна се Миков към министъра на образованието. По думите му с този закон възпитанието на децата ще става в кръчмите, в интернет клубовете и на други места.
„Бизнес подходът парите да следват ученика минава през целия закон, защото това е разбирането на управляващите за образованието. Позволете да има и друго разбиране в България. То е на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ”, категоричен бе Михаил Миков.
 
 
„Законът за предучилищното и училищното образование не бива да смесва функциите на местната власт”. Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мариана Бояджиева. Тя подчерта, че позицията на левицата срещу центровете за личностно развитие бе заявена още на първо четене. „Имаме добре изградена система в България, която показва отношение и грижа на държавата и общините към децата”, заяви депутатът. Тя бе категорична, че кметът не може еднолично да прехвърля дейности в друга община и попита как ще се процедира, ако другата община не приеме това възлагане, тъй като ще се нарушат нейните финансови разчети. Бояджиева подчерта, че този процес не е ясен. По думите й трябва да се вземе решение, което да отговаря и на реалностите, и на функциите на държавата,  и на функциите на местната власт. Тя подчерта, че до момента са разгледани около 200 члена от закона и нито по един от спорните моменти не е чуто мнението на ресорния министър.


 „Разработването на стратегия за личностно развитие на общинско ниво е безсмислено”. Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов. Той направи предложение тази точка да отпадне от предвижданите промени. По думите му запазването им не би имало никаква практическа стойност и дори няма да има разработени  такива стратегии. Той бе категоричен, че е достатъчно да има стратегия на областно ниво.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4812 |19.09.2015 Ат. Тасев: Енергийните проекти на Русия са политически . 7| 5878 |18.09.2015 Френски мер: На Франция й трябва Путин . 3| 4207 |15.09.2015 Михаил Миков: Нека изпратим с усмивка децата си на училище . 6| 6828 |15.09.2015 Проф. Слатински и подробности от политическия ни пейзаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads