Реклама / Ads
36| 6512 |30.01.2013 НОВИНИ

БСП и ДПС дружно срещу акад. Ст. Воденичаров

.
Акад. Воденичаров
БСП и ДПС дружно се обявиха срещу кандидатурата на академик Стефан Воденичаров за министър на образованието. Те оценявали качествата му, на считали, че е използван от управляващите и най-вече от Бойко Борисов за кризисен пиар.
 
Воденичаров е жертва, а не герой, който може да се справи с хаоса в образованието през оставащите месеци до изборите, заявиха депутати социалисти.

„С този жест Борисов се опитва да си купи индулгенция”, коментира Антон Кутев от Коалиция за България.

Според новия лидер на Движението за права и свободи Лютви Местан, партията му няма как да подкрепи промяна в една държавна политика, която е грешна изначално. “Той и магьосник да е, не би могъл да сътвори чудеса при финансовата рамка, зададена от Симеон Дянков и от кабинета, защото законът за държавния бюджет е факт и виждаме продължение на политиката на финансов геноцид към БАН”, каза Местан за Воденичаров. Той съжалявал, че ученият се подвел.

”Сините” в парламента не скриха изненадата си от избора на Борисов за нов образователен министър. Според тях акад. Воденичаров бил „червен”, защото оглавявал инициативния комитет на БСП за АЕЦ “Белене”. Те подчертаха, че министерският пост означава политическа отговорност. Според тях с тази номинация правителството си осигурява благоразположението на учените в България.

От ГЕРБ обаче защитиха Воденичаров с аргумента, че всеки има право на собствено мнение и това, че шефът на БАН подкрепя новата ядрена централа не означава, че няма качества да бъде министър. Не можело да се избират хора за високи постове само по тяснопартийни критерии, контраатакуваха от ГЕРБ.

От  “Атака” определиха като много добра кандидатурата на Стефан Воденичаров и подчертаха качествата му на утвърден учен и председател на БАН.

“За мен Стефан Воденичаров е човек на науката и човек, който би се справил със своите задължения като министър на образованието. Човек с неговите постижения и качества като ръководител би бил полезен за всеки кабинет”. Това заяви Румен Стоилов от ГЕРБ.

Професионалните качества на номинирания учен бяха споделени и от депутата от “Атака” Огнян Стоичков, който е и председател на парламентарната образователна комисия. Той е категоричен, че акад. Воденичаров наистина е най-добрият възможен избор в тази ситуация.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5990 |30.01.2013 Дянков: Акад. Воденичаров е добър мениджър, освен учен . 17| 6082 |30.01.2013 Синята коалиция: Акад. Воденичаров е от БСП. ГЕРБ: Спекулация! . 6| 6200 |11.06.2012 Математикът акад. Стефан Додунеков е новият председател на БАН . 8| 5887 |13.02.2011 Акад. Юхновски: Нашата демокрация е развита, но е изкривена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads