Реклама / Ads
63| 5741 |15.03.2012 НОВИНИ

БСП и ДПС искат имената на виновните за скъпите лекарства

.
Мая Манолова
Парламентарната опозиция настоява незабавно да бъде създадена анкетна комисия, която да установи с колко милиона лева е ощетен бюджетът на Здравната каса. Това поиска в студиото на Нова ТВ депутатите Мая Манолова от БСП.
 

 

Според нея с наредба, подписана лично от здравния министър Стефан Константинов е дадена възможност цените на много медикаменти своеволно да растат нагоре.

 

Манолова смята през 2009 г. един заместващ кръвен фактор е струвал по касата 507 лв., а сега цената му е скочила двойно на 954 лева. Тя е категорична, че 3-4 пъти са се повиши цените на един и същи лекарства.

 

БСП и ДПС ще настояват парламентарната комисия да установи не само щетите в Здравната каса, но и кои лица персонално са виновни да се стигне до там, както и кои фирми са се облагодетелвали  от  завишаването на цените. Според Манолова става дума за престъпни действия от страна на здравния министър за милиони левово. За него проблемът не е само да се раздели с министерския пост, а че трябва да стане клиент на обвинението.

 

От ДПС са категорични, че здравният министър се намира в кръгова отбрана и в това в никакъв случай няма да подобри състоянието на Здравната каса и здравеопазването. Тя обаче смята за неверни твърденията на Борисов, че много медикаменти са поевтинели след като правителството притисна фармацевтичните компании да свалят цените. Така, на пример, за един медикамент, който струва 70 лв., производителят е предложил 0.03 ст. отстъпка.

 

Лекарствата няма да поевтинеят, а министър Константинов дори и да запази поста си през следващата една година ще гледа как да не попадне в нов скандал, категорични са от ДПС.

 

Според Мая Манолова пък в здравният сектор сега има пари, но няма прозрачност как се изразходват.

 

Дянков е взел едни 100 млн. лв. от бюджета на касата и с тях се опитва да запълни всякакви дупки. В същото време фалират болници.

 

Манолова обаче изрази подозрението, че скандалът с харченето на парите от Здравната каса в размера на 500 млн. лева ще бъде нищо в сравнение с далаверите, които се извършват с парите за болниците.

 

Те са в размер на 1 млрд. 500 млн. лева и там краденето е огромно, твърди червената депутатка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 7289 |09.03.2012 Чудо: Пълно разкриване на тайните на ДС искат жертви и...ексслужители на режима . 30| 5329 |06.03.2012 Производители на яйца обещаха да натискат цените надолу . 11| 6165 |05.03.2012 Сурови санкции за нарушителите в Студентски град искат сините . 30| 5729 |04.03.2012 Почернени родители не искат извиненията на прокурор Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads