Реклама / Ads
34| 5571 |27.12.2013 НОВИНИ

БСП и ДПС с обща и единствена номинация за главен инспектор на ВСС

.
Веселина Тенева е единствената кандидатура за главен инспектор на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) на мястото на подалата оставка Ана Караиванова. Единствената досега кандидатура за поста е внесена от депутатите Мая Манолова и Четин Казак. Срокът за номинации изтече днес в 18 часа.
 

Парламентът трябва да избере нов ръководител на ИВСС, след като мандатът на главния съдебен инспектор Анна Караиванова изтече още в началото на годината.
Въпреки, че са във ваканция, народните представители трябва да внесат предложения до 18 часа в деловодството на парламента, съобщи bTV. За администрацията на Народното събрание днес е работен ден.

От Съюза на съдиите отправиха остри критики по повод кратките срокове за издигане на кандидати. "Предвиденият срок от три работни дни за внасяне на предложения за кандидати по време на Коледните празници поражда усещане за прикритост. Създава се впечатление, че дори да е проведена дискусия в парламентарно представените партии за необходимостта от реформа на Инспектората на съдебната власт и за специфичния висок професионализъм, който изисква тази ситуация от главния инспектор, дебатът и селекцията отново са задкулисни", написаха от съюза в официално писмо.

"Предвидените три работни дни за внасяне на кандидатури обезсмислят двумесечния срок за публично обсъждане на кандидатурите и за представяне на становища до избора. Възниква съмнение, че след като народните представители приемат този срок за номинации за достатъчно продължителен, кандидатурите вече са съгласувани предварително и бъдещият главен инспектор е известен на народните представители", смятат от неправителствената организация.

На 19 декември депутатите приеха процедурни правила за издигане на кандидатури, представяне и публично оповестяване на документи, изслушване на кандидати и подготовка за избор на главен инспектор в Инспектората към ВСС. Целта на приетите правила е да се гарантира максимална публичност, да има възможност обществеността да се запознае с кандидатите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6070 |12.12.2013 Измама с номинация на Сл. Бинев за наградата "Сахаров" . 16| 5885 |05.12.2013 България и Румъния се обединиха в обща декларация за Шенген . 13| 6999 |26.10.2013 Й. Цонев: ДПС е единствената европейска партия . 10| 8043 |25.09.2013 Братя се обесиха в обща примка в Родопите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads