Реклама / Ads
15| 5494 |16.02.2015 НОВИНИ

БСП и ГЕРБ в лют спор за дотациите на частните училища

.
Валери Жаблянов Източник: архив
С този законопроект се сваля качеството на образованието. Депутатът от „БСП - лява България" Валери Жаблянов се аргументира с три основни момента, заложени в проекта на ГЕРБ.
 
Обвинението към управляващите той отправи в ефира на Нова телевизия. Първият момент според него е външното оценяване. Обща е оценката, че то не може да удостовери качеството на образование. Вторият въпрос е, от 1-ви до 4-ти клас да не се пишат оценки на децата, а те просто да преминават в по-горния клас, посочи Жаблянов и допълни, че от разговори, които е провел с учители, това не се приема от тях. И третата заложена в проектозакона промяна, която БСП не приема е да се завършва основно образование не в 8-ми, а в 7-ми клас.

Грамотността е сериозен проблем и има заложени мерки в тази посока, отговори му депутатът от ГЕРБ Галя Захариева. Тя подчерта, че законопроектът на управляващите предлага втори стълб за финансиране според качеството на образованието. Двамата депутати влязоха в спор по  въпроса да финансира ли държавата частните училища и детски градини.

ГЕРБ смята, че всяко едно дете трябва да си получи помощта от държавата. Това е нашият начин да покажем, че децата са равнопоставени, обясни Захариева.  Независимо къде е избрало детето да учи, то заслужава своята подкрепа, категорична бе тя.

Депутатът от ГЕРБ обясни, че парите за финансирането на частните училища и детски градини няма да бъдат взети от вече определения бюджет за образование, а ще бъдат осигурени допълнителни средства. Така тя опроверга обвиненията, че за сметка на частните ще бъдат ощетени държавните, за които и без това парите не стигат.

БСП е против държавна субсидия за частните учебни заведения. Валери Жаблянов върна колежката си от ГЕРБ назад в историята и й напомни, че навремето богатите хора са плащали да има образование и не са си искали парите обратно. Давали са си къщите, плащали са на даскала и т.н., каза Жаблянов. Според него с този начин на финансиране, който предлага ГЕРБ, ще се задълбочават регионалните неравенства.

Ако това бъде прието, таксите в частните учебни заведения ще спаднат с около сто лева на месец, каза Захариева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4812 |13.02.2015 Антон Киссе: Споразумение има, но сърцето ми плаче за Донбас . 3| 5066 |13.02.2015 Я. Нотев пред Фрог: С ГЕРБ говорихме колегиално да си оттеглят предложението за Лазаров и Писанчев . 71| 5492 |12.02.2015 Р. Гечев пред Фрог: Скандално! ГЕРБ подправи вота за милиардите . 5| 4536 |12.02.2015 ГЕРБ иска да се спре износа на необработена дървесина за три месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads