Реклама / Ads
22| 5611 |20.12.2009 НОВИНИ

БСП: ГЕРБ застрашава европейския път на България

.
Янаки Стоилов
Стилът на управлението на ГЕРБ се характеризира с авторитарност, популизъм, некомпетентност и непоследователност. Това е оценката за правителството, представена в доклад пред Националния съвет на БСП на “Позитано” от Янаки Стоилов.
 
Първоначално той трябваше да се проведе миналата събота, но тогава се провали поради липса на кворум. Отсъстваше самият лидер на партията. Той предпочете да отиде на националната конференция на ДПС и да слуша хвалебствията на Ахмед Доган за правителството на тройната коалиция, отколкото да чуе критиките на другарите си. Тогава Румен Петков посочи, че липсата на кворум показвал какво е истинското състояние в партитя.

Според червените страната е в ситуация на налагане на „авторитарна демокрация“, а това застрашава европейския път на България. Ръководството на столетницата смята, че целта на ГЕРБ е да ги дискредитира и изолира от политическия живот на страната. БСП обаче няма да е демократичен параван при нарушаване на парламентаризма и на демократичните стандарти. Трябва да намерим способност и сили не само да се защитаваме, а да бъдем и изразител и защитник, на хората на труда и на демократичните завоевания в страната, призова колегите си Стоилов. Той констатира, че се е увеличил броят на хората, които смятат , че сега в Българя се живее по-зле, отколкото преди година. Но преобладават хората, които са обнадеждени от действията на правителството.

Според БСП 35% от анкетираните давали добра оценка към правителството по шестобалната система. 12% били с тотално отрицание към действията на правителството.
В партията на Сергей Станишев обаче признаха, че намаляването на доверието към ГЕРБ не означава покачване на подкрепата за БСП. За това една от целите на левицата е преминаване от реактивна към проактивна политика, изтъкна Янаки Стоилов. В анализите му се настоява да се възстанови лявата политическа идентичност, моралният образ на левицата и да се привлекат ярки професионалисти от различни области.

В доклада си той подчерта, че кадровият състав на правителството отразява интересите на големи корпоративни кръгове и че управлението на ГЕРБ е типично дясно. Задълбочава се дясната политика и се ограничават социалните разходи, отлагаха се икономическия растеж и повишаване на доходите на българите, здравеопазването става по-скъпо и по-малко достъпно, липсва и национална индустриална политика – са част от изводите в доклада. Съществува колеблива и неопределена политика на правителството в такива важни сектори като енергетиката. Заявява се участие в трансгранични проекти, но няма категорично изразено отношение към стратегическите енергийни проекти „Южен поток“ и Аец - „Белене“.

Според доклада на БСП правителството не е нотифицирало нито една държавна помощ в земеделието, а предвидените мерки в селското и горското стопанство, няма да спрат обезлюдяването на селските райони, се посочва в доклада. Засега е налице изоставяне в първоначалния обявен график за стартиране на процедурите около завършването на трите магистрали – Тракия, Марица и Люлин. Административната реформа се свежда до закриване на няколко агенции и съкращения на служители.

Активът на “Позитано” не пропусна и болната за тях тема с уволненията в различни ведомства и служби. Червените преброили, че досега са уволнени над 300 държавни служители на висши управленски нива, а това е безпрецедентно през последните 10 години. Новите назначение пък били на политическа основа.

На днешното си заседание ръководството на партията прие състава и броя на работните органи /10 комисии и 15 съвета/ и начерта пред тях най- важните задачи, които трябва да постигнат. Тези органи не представляват правителство в сянка, заяви Корнелия Нинова. Тя обясни, че това са работни, органи на НС на БСП, които съвместно с ИБ и ПГКБ трябва да изготвят алтернативни политики на управляващите. Съветите, които са отворени за външни експерти, ще изготвят анализи по секторни политики и алтернативни предложения. До 20 януари съветите и комисиите трябва да представят своите планове за работа, както и най- важните задачи, които си поставят за близките месеци..
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4546 |18.08.2009 До 8 години застрашават Ковачки след обвинението му . 5| 5365 |16.06.2009 Патентоваха луканката в Европейския съюз . 0| 6250 |07.06.2009 736 депутати в Европейския парламент, най-много от Германия . 9| 4456 |07.01.2009 Европейският съюз праща наблюдатели в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads