Реклама / Ads
22| 5499 |30.05.2008 НОВИНИ

БСП готви изборна тесла за десните и НДСВ на парламентарния вот

.
Кръгове в БСП, близки до Първанов, обмислят въвеждане на 6-процентна бариера за следващите парламентарни избори, научи Frognews.bg. Така те смятат да прецакат десницата и НДСВ.
 

Последните социологически проучвания показват, че ако изборите са днес нито една дясна формация няма да прескочи 4-процентния праг. Това се отнася и до единия коалиционен партньор на социалистите в сегашния кабинет - НДСВ. За да бъдат абсолютно сигурни, че нито една от тези партии няма да влезе в следващия парламент скритите „лимонки" на Георги Първанов в червената централа настояват за вдигане на изборната бариера. Благовидният предлог е да не бъдат допуснати в НС разни малки, незначителни и новоизлюпени партии като ЛИДЕР и други неясни бизнесформации, които като планктон само размътват политическото пространство и размиват отговорността, ако влязат в коалиция. Всъщност, скритата цел била в парламента да влязат само четири политически формации - БСП, която все още има твърд електорат, ДПС, която винаги успява да мобилизира своя на максимум, ГЕРБ, на която харизмата и рейтингът на Бойко Борисов ще донесат доста гласове и „Атака" - Волен Сидеров по избори също съумява да нахъса симпатизантите си. При това разположение на силите Борисов дори да спечели най-много със сигурност няма да има пълно мнозинство и ще му се наложи да търси коалиционни партньори, което е изгодно за БСП - тя ще може да поставя условия. Ако пък сегашният столичен кмет тръгне да съставя сам кабинет или потърси помощ от „Атака", то социалистите и ДПС ще направят всичко възможно да го провалят, включително с купуване на депутатски гласове. Така Бойко ще изгуби мандата си и той ще дойде при БСП, която според социолозите ще е втората по-големина политическа сила в следващото НС. Това пък означава, че президентът Първанов ще получи шанс да подреди и следващото правителство на България (и да управлява в сянка), след като Борисов бъде елиминиран като евентуален премиер, а социалистите пак ще се сдружат с партията на Доган.

Източниците на Frognews.bg твърдят, че червени велможи вече водели пазарлъци с независимите народни представители, които подкрепиха кабинета при последния вот на недоверие, за да могат да прокарат замислената от тях поправка в изборното законодателство. А набирането на „наемници" се налага, тъй като БСП и ДПС събират общо 115 депутатски гласа („Коалиция за България" - 81, след като Николай Камов беше изключен от ПГ и ДПС - 34 ). Нужни са им поне още 6, за да мине по-високият изборен праг.

Логично е НДСВ и десните партии да се противопоставят на подобна промяна в избирателния закон. Тя би могла да доведе и до много остър конфликт между жълтите и социалистите, не било изключено дори да се стигне до разрив, напускане на коалицията от царистите и падане на правителството. Но тъй като Сергей Станишев щял да направи всичко възможно да не допусне това да се случи, „къртиците" на Първанов работели и за неговото отстраняване като лидер на предстоящия в края на годината 47-и партиен конгрес, който би трябвало да приеме и промените в устава на БСП. Ако заговорът успее, най-вероятно ще има предсрочни избори, а ако комплотът се провали, вотът ще е редовен, а Станишев ще укрепи позициите си в БСП.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5079 |11.01.2008 Десните тръгнаха към единение . 5| 5179 |04.12.2007 М. Константинов: Десните са неадекватни, електоратът им прелива към ГЕРБ . 0| 5290 |28.10.2007 Мъж обстрелва изборна секция в кв. „Младост" в София . 0| 4696 |21.10.2007 Предизборна треска тресе Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads