Реклама / Ads
27| 5372 |23.08.2011 НОВИНИ

В БСП не харесвали Калфин, оставили го без пари за вота

.
Ив. Калфин
Кунева знаела, че няма да стане президент, трупала опит за партия.
 

Червените по места не одобрявали избора на Ивайло Калфин за кандидат-президент на БСП. Той не бил добре приет и сред най-богатите кланове на "Позитано" 20, пише днес в. Атака. Противниците в партията мърморели, че той е кандидат на Гоце, а не на социалистите. Затова бесепарите не отделили пари за кампанията на Калфин, а заявили той сам да се оправя. "Да му даде Първанов", ехидно подхвърляли бившите комунисти, на които партията раздала пари с куфарчета. Това твърдят червени активисти, които обясняват защо кандидат-президентът на БСП е с малък екип и обикаля по села и паланки. Съгласно предварителната уговорка структурите по места трябвало да осигуряват зали за срещи на Калфин със симпатизанти. Противниците му в страната обаче не давали и стотинка, затова червеният евродепутат предпочитал да ходи в малки селища, където се среща с избирателите си в читалищата без пари.
"Калфин не е беден, евродепутатската му заплата е достатъчно голяма, за да финансира сам кампанията си", завистливо настоявали противниците му от БСП. Според тях кандидат-президентът си получавал заплатата, независимо че е в предизборна кампания, тъй като Европарламентът бил във ваканция.

БСП започва да изтръсква олигарсите си. БСП събира пари от олигарси, за да си осигури необходимите пари за местния  и президентския вот, обявиха неотдавна медиите. "Дойде време червените олигарси да развържат кесията!", твърдели представители на "Позитано" 20 пред "Монитор". Социалистите очаквали близките до президента Георги Гергов, Николай Банев и Борислав Гуцанов да финансират кандидатите, издигнати от Гоце, които били сериозна част от червените мераклии за кметове и общински съветници. Сигурните пари на БСП в момента били само 400 хиляди лева, твърди електронното издание "Правда". При най-пестеливи разходи на социалистите им трябвали още 6 млн. лв.
Структурите по места се оплакват, че Сергей Станишев е предупредил кандидатите за кметове да не разчитат на сериозно финансиране от централата затова трябва сами да си търсят пари. Лидерът на БСП посъветвал окръжните комитети да изтръскат местните червени олигарси. Говори се, че просията в регионите се била развихрила със страшна сила. Някои от бизнесмените-социалисти дори започнали да диктуват на структурите не само листите за общинските съвети, но и кой да бъде издигнат за градоначалник. Където номерът не минел, богаташите се обръщали към бизнес-партиите, които били финансирали още на вота преди две години.

Американци помагали на "Мадам Йес". Два месеца преди да бъде издигната кандидатурата на Меглена Кунева за президент в страната пристигна бившият американски посланик Джон Байърли. Разбира се, беше обявен и поводът за това, но запознати с визитата на негово превъзходителство твърдят, той е довел екип, който да помогне за кампанията на Кунева. В дипломатическите среди се говори, че фондация е поела хонорара на прескъпите експерти по избори. Те й разработили план за действие и профил на поведението й като кандидат-президент. Няма информация дали и колко пари е наляла фондацията, платила за пиар съветите. Но че на "Мадам Йес" не й липсват пари личи отдалече.
Независимо от високото покровителство и стриктно спазваната схема за представяне на Кунева пред избирателите резултатите от кампанията й до момента не били на очакваното равнище. Опонентите й твърдят, че българският й екип бил слаб, че не можел да формулира поне едно разбираемо послание, което да не е клише.
Мълвата разнася твърдението, че лично най-богатият мъж на България - Васил Божков, е човекът, дал парите за кампанията на бившата еврокомисарка. Това би бил вторият източник на средства за Кунева. До този момент информацията не е потвърдена от нито един от двамата, но и не е отречена.
Политическите лобисти са на друго мнение, че бившата еврокомисарка и нейните ментори не очакват тя да стане президент. Кунева трупала имидж и създавала условия да създаде нова дясна партия, която да обере каймака на консервативните политици в България. Прогнозите сочели, че "Мадам Йес" можела да привлече недоволните от СДС, ДСБ и НДСВ гласоподаватели.

Алексей Петров сам финансирал кампанията си. Клюката твърди и още една версия, че "Мадам Йес" има и трети източник на пари за изборите - Алексей Петров. Подобна информация беше лансирана от вестник "Шок". Дори се завъртя интрига, че майката на Яне Янев е упрекнала Трактора, че е предал сина й и е подкрепил Кунева. Намеква се още, че Петров не му е дал обещаните милиони заради гей-имиджа на лидера на разпадналата се РЗС. (Атака)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5387 |23.08.2011 Убиецът планирал покушението във Фейсбук . 1| 5524 |23.08.2011 Камион се обърна, шофьорът загина на място . 14| 6924 |23.08.2011 16-годишна красавица предизвика смъртоносна любовна битка . 17| 17639 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads