Реклама / Ads
1| 4737 |18.04.2018 НОВИНИ

БСП иска оставка на зам.-преседател на парламента от ГЕРБ

.
Скандал между БСП и ГЕРБ се разрази в парламента заради неосъществена среща с протестиращи хора с увреждания. Левицата поиска оставка на зам.-председател на НС Емил Христов.
 
Лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че представители на хората, които днес протестираха пред Министерски съвет, не са били допуснати в сградата от ръководството на парламента. По думите й причината е, че били облечени във фланелки с надпис "Системата ни убива".

"Това, на което всички сме свидетели, е абсурд", коментира пред журналисти Нинова.

Тя обвини зам.-председателя на НС Емил Христов (ГЕРБ), че дискриминира хората. По думите й ръководството от управляващата партия се е позовало на правилника за вътрешния ред, в който пишело "продажбата и разпространението на информационни материали е забранено в сградата на парламента".

"Тези фланелки, с които са, не могат да ги съблекат, за да влязат, да не казвам как, в парламента. За ръководството на ГЕРБ е продажба и разпространение на информационни материали, за нас е тежко погазване на демократични принципи", добави Нинова.

Тя се възмути, че равностойни и равноправни български граждани не могат да влязат в парламента, само защото си позволяват да протестират срещу системата, "която в момента е "системата ГЕРБ".

"Позовават се на някакви измислени текстове от вътрешните правила, дискриминират и не кого да е - хората с увреждания, които стоят отвън вече половин час и не могат да прекрачат прага на най-достъпната, би трябвало, сграда в България и да се видят с народни представители, с които искат да разговарят за законодателни промени", каза още лидерът на социалистите.

Тя и колегите й решиха да излязат извън парламента и да се срещнат там с протестиращите.

През това време Емил Христов обясни пред медиите, че не му е било съобщено, че тези хора имат разрешение за влизане.

"Може би обстановката не беше удачна, но г-н Кутев (Антон Кутев от БСП) не ми каза, че те имат разрешение за влизане, каза, че те имат фланелки. Аз не можех да допусна, без да съм си изяснил, имат ли те разрешение за влизане, спазен ли е надлежният ред. Затова и казах, че в момента не може да бъде решен въпросът и те не могат да влязат. Ако знаех, че имат разрешение за влизане, разбира се, можехме да обсъдим имат ли право и как могат да влязат, просто трябваше да изясним режима за влизане. Така че нищо против жените, протеста, подкрепяме ги, но не ми беше представен коректно въпросът, съжалявам", добави той.

И изтъкна, че все пак, ако хората бъдат допуснати, ще се създаде прецедент да се влиза в сградата на парламента без да е спазен съответният ред. От БСП обаче го призоваха да подаде оставка.

Междувременно на входа на НС депутати-социалисти и представители от ГЕРБ си размениха реплики. От БСП обясниха, че хората с увреждания са обидени, че не са допуснати в сградата, а идват със законодателни инициативи.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и негови колеги коментираха, че целта на опозицията е да прави цирк. Той се опита да спре спора като уточни, че в момента социалният министър Бисер Петков води разговори с представителите на хората с увреждания, те разговарят и с всички министри, които имат отношение, за да се намерят легитимните източници за намиране на исканите средства.

Премиерът плакал заради емигрираща майка на увредено дете.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4631 |18.04.2018 Лукарски: От управляващата коалиция искат края на СДС . 1| 4618 |18.04.2018 Със скелети и надгробни плочи родители на деца с увреждания поискаха помощ . 9| 5097 |18.04.2018 Цветанов към Радев: Да се иска прозрачност в момента е израз на неадекватност . 3| 5252 |18.04.2018 Бойко Борисов: Не искам да влизам във войните на президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads