Реклама / Ads
19| 6720 |30.01.2019 НОВИНИ

БСП пусна скандален запис с министър Банов, очаква реакция от OLAF за корупционната схема

.
Пресконференция на БСП
Искаме оставката на министъра на културата Боил Банов. Очакваме разследване защо висш държавен служител си е позволил да лиши държавата от минимум 700 000 лева, които е трябвало да бъдат платени като неустойка за забавения строеж на Ларгото в София. Схемите продължават да действат. Свидетел, присъствал на разговора, е с готовност да даде показания.
 

Това обяви Елена Йончева на пресконференция, на която обяви подробности за корупция, извършена от висши държавници.

 

Става въпрос за корупция в строителството. През 2016 г. Боил Банов, в качеството си на зам.- министър на културата, който в момента е министър, опрощава поне 700 000 лева неустойка на фирма строител.  Банов дава указания на служители от министерството как да бъдат подправени документите, разговаря по телефона с независимия контрол как да подправят и те документите, за да не си прибере държавата тези пари. Третото нещо, което прави Банов е да говори с ръководителя на проекта за това как да синхронизират подправянето на тези документи. Обектът е Ларгото, втория и третия етап от строителството му, а наименованието на евро проекта, по който е финансиран е  "Античен културно комуникационен комплекс Сердика". Фирмата изпълнител има закъснение на извършваните дейности, за което дължи неустойка. Това обясни накратко Елена Йончева, след което записът на разговора беше чут от журналисти.

 

"Аферата "Ало, Банов съм" показва как функционира днес българската държава", заяви Йончева. Това не е схемата на Банов, а на Борисов, който така издига хората в управлението, като ги държи зависими.

 

Записът е направен на 24 март 2016 година, в кабинета на тогава зам.- министър Боил Банов . Продължителността на краткия запис е 3 минути и половина и е направен от служителите, защото те са вкарани в тази схема по нареждане на Банов. Надявали са се, че могат да се защитят по този начин в бъдеще.

 

Разговорът  се води между  сегашния министър на културата Боил Банов и служители от министерството на културата (МК). Имената и длъжностите на хората, които говорят са:

Татяна Ценовска  от правната дирекция на МК,  Ангел Ангелов – от "Европрограми" в МК, и архитект Мечкунов, който отговаря за изпълнителя на проекта.  Дружество изпълнител е ЗДД "Антична сердика", водеща е "Пътища и мостове" ЕООД.

Телефонните разговори, които води Банов са с инж. Драгомир Драганов от страна на изпълнителите и  Атанас Ангелов, който е от независимия строителен надзор изпълняван от  ДЗЗ „Инвест Консулт“.

 

Според информация на свидетеля арх. Мечкунов е отишъл в Испания за сметка на фирмата строител, обяви още Йончева.

 

Думите  които се чуват, са се случили реално. Има спирания на строителството.

След 20 януари, когато вече е трябвало да бъде приключило строителството , то реално продължава. Това няма как да мине незабелязано от контролиращия орган, който е МРРБ. Ръководител на дирекцията е била Деница Николова, която в момента е зам.- министър.

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4438 |25.01.2019 Сестрите в три отделения на болницата в Пловдив се готвят да напуснат, взимат 600 лв. . 0| 3875 |16.01.2019 Григор записа втора победа в Мелбърн, Агаси във възторг . 0| 3800 |15.01.2019 143 училища и детски градини са разпуснати . 2| 4126 |14.01.2019 Пуснаха на свобода трима рецидивисти, отвлекли мъж в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads