Реклама / Ads
24| 5122 |10.10.2013 НОВИНИ

БСП искат глоба за пияни пешеходци

.
Татяна Буруджиева Източник: Булфото
Велосипедистите да нямат право да се движат по улици без велоалеи, а пешеходците също да бъдат глобявани за употреба на алкохол, предлага депутатът от БСП Татяна Буруджиева.
 

Червеният депутат и началник на кабинета на лидера на БСП Сергей Станишев обяснява в интервю за „Всеки ден“, че всеки, който е пиян, включително и пешеходецът, е опасен за движението. Самата Буруджиева оценява идеята си като рестриктивна, защото „един пиян на пешеходната пътека може да създаде много неприятности.“

„Всеки участник в движението, който е пиян, дрогиран и затормозява движението, трябва да се намери начин да се действа и срещу него. Не може само пияните шофьори да са ни виновни. Ако пешеходец е предизвикал катастрофа заради това, че е пиян или дрогиран, трябва да му се търси отговорност”, обясни Буруджиева

Тя уточни, все пак, че не може да наказвамт всеки, който е употребил алкохол, защото тук ставало дума за Закон за движението по пътищата, а не за Закон за борба с алкохолизма.

Друго предложение на Буруджиева е глобата за преминаване на червено да бъде драстично завишена. Това щяло да важи и за пешеходците. Тя дава за пример Гърция, където санкцията за преминаване на червен светофар била 700 евро, а за пешеходец, минал на червено – „от порядъка на 100-150 евро“. „Толкова трябва да стане и в България, защото, ако знаеш, че ще те глобят с 300 лева, никога няма да си помислиш да преминеш на червено“, мотивира се Татяна Буруджиева.

Нейно предложение е и велосипедистите да нямат право карат извън специално изградените велоалеи.

„На мен ми се случи например един велосипедист да се удари в колата ми, в която се возех. Изкара акъла на всички ни - дали е жив и здрав. Той караше с бясна скорост на отсечка по столичния булевард „Драган Цанков" по средата на платното. В същия момент, когато ни удари велосипедистът, пред колата изскочи един пешеходец, който се юрна да пресича по пешеходната пътека, без да се огледа какво се случва“, разказва депутатът от БСП в интервюто.

Тя не можела да си представи и как един таксиметров шофьор над 60 години може да има адекватни реакции на пътя, защото „всички сме хора и имаме определени биологически възможности“.

Татяна Буруджиева обяснява, че в момента има много предложения, които са събрани и в края на октомври ще започне дискусия за изготвяне на изцяло нов Закон за движение по пътищата. Предложението й предстои да бъде обсъдено по време на кръгли маси, на които ще се реши какви нови текстове ще бъдат гласувани в новия Закон за движение на пътищата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5106 |05.10.2013 Цветанов: Хората искат предсрочни избори и това е единственият изход . 10| 4928 |03.10.2013 Обмисляме мерки срещу пияните британци . 12| 4952 |03.10.2013 ЕС се закани на Газпром с глоба от 15 млрд. долара . 48| 4989 |21.09.2013 От "Атака" громят нестандартно сексуалните; искат затвор за тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads