Реклама / Ads
23| 5601 |09.05.2020 НОВИНИ

От БСП искат оставката на Екатерина Захариева

.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова
БСП иска оставката на министъра на външните работи Екатерина Захариева, обявиха от партията.
 

От левицата категорично възразиха срещу присъединяването на България към разпространената днес остра декларация на министрите на външните работи на Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ по повод на 75 години от края на Втората световна война. В нея се казва, че "манипулирането на историческите събития, довели до войната и разделението на Европа след нейния край, е достойно за съжаление усилие да се фалшифицира историята".

 

Подобни декларации в деня, в който капитулира Нацистка Германия, омаловажават милионите жертви, които сложиха край на най-човеконенавистния режим в историята на света, посочват социалистите.

 

"Подчертаваме, че следвоенното институционално и политическо устройство на Европа и света е резултат от постигнатите и подписани споразумения от Антихитлеристката коалиция (СССР, САЩ и Великобритания) в Ялта и Потсдам през 1945 г. Те бяха реализирани в резултат на победата над фашизма във Втората световна война, в резултат на жертвата и саможертвата на милиони европейски граждани и антифашисти, сред които хиляди български антифашисти и войници", заявяват от БСП.

Според тях интерпретации и констатации, без съдържателни аргументи, не допринасят за установяването на историческата истина както за събитията, довели до Втората световна война, така и за нейния ход и резултат.

 

"Настояваме министърът на външните работи г-жа Екатерина Захариева да оттегли подписа си и премиерът да внесе в парламента нейната оставка", изтъкват още от партията, управлявана от Корнелия Нинова.


"Неоспорим факт е, че Денят на победата - 9 май 1945 г., затвори най-кървавата страница в историята на човечеството и даде шанс за траен мир и за създаването на обединена Европа, от която България днес е част. Без Деня на победата, нямаше да бъде възможен Денят на Европа", се казва още в позицията на социалистите, които поздравяват българските граждани с двата празника.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 5922 |08.05.2020 БСП поиска оставката на Екатерина Захариева . 11| 5079 |07.05.2020 Земеделци от Карлово изкорениха маслодайните рози с багер заради ниската искупна цена . 12| 5837 |07.05.2020 Георги Георгиев от ”БОЕЦ”: Искат от мен да внеса пари, като гаранция, че няма повече да говоря истината . 3| 4689 |05.05.2020 Общините искат държавата да покрие загубите им от извънредното положение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads