Реклама / Ads
0| 4335 |24.06.2015 НОВИНИ

БСП към президента: Наложете вето на закона за здравното осигуряване

.
Д-р Емил Райнов в центъра, Филип Попов - вдясно
ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ призова президента на републиката Росен Плевнелиев да наложи вето на приетия закон за здравното осигуряване. Това заявиха депутатите от левицата днес в НС и уточниха, че искането им ще бъде изпратено писмено днес до държавния глава.
 

„БСП ще използва всички инструменти, които има опозицията, за да спрем безумието в закона за здравното осигуряване, приет на второ четене миналата седмица. ” Това заяви народния представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Емил Райнов. Той обясни, че основанията на БСП за това искане са, че в този законопроект за първи път се предлага разделянето на гарантирания пакет на всички здраво осигурени на основен пакет и допълнителен, без ясни критерии как ще стане това, без финансови разчети.

 

Емил Райнов подчерта, че тезите, които се развиват от здравния министър Москов, че в първия пакет ще бъдат социално значимите заболявания, а във втория социално незначимите - са само хипотези. „Вероятно Москов ще се опита да раздели хората на социално значими и социално незначими”, каза още той. По думите му тези хипотези са несъстоятелни и това е тежък удар върху здравноосигурителната система, която се основава принципите: солидарност, равен достъп до здравеопазване. „Някои хора ще имат бърз достъп до здравната система, други ще бъдат отлагани във времето, а може и да плащат допълнително”, предупреди Емил Райнов.


„С този законопроект се нарушават гарантираните от Конституцията на Република България права на гражданите”. Това заяви депутатът от левицата Филип Попов. Той обясни, че в чл. 52 се предвижда, че гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ и имат право на безплатно ползване на медицинско обслужване, както и че държавата закриля здравето на гражданите. Попов подчерта, че с този законопроект, няма да бъдат спазени тези права на гражданите и те няма да имат свободен достъп до здравеопазване. Социалистът коментира, че съгласно чл. 101 от Конституцията президентът има право  мотивирано да върне за ново разглеждане в НС закона, а в писмото до него има достатъчно мотиви. „Като олицетворяващ единството на нацията и представляващ българската държава, би трябвало да е загрижен за здравето на българските граждани и да върне този противоконституционен закон в НС”, категоричен бе Попов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4374 |23.06.2015 Борисов реже от магистралите в името на здравето . 0| 8186 |19.06.2015 Гечев: Световната банка уволни Борисов II пред чуждите инвеститори . 0| 4324 |14.06.2015 Загубихме от Канада в Световната лига . 1| 4257 |09.06.2015 Световната здравна организация била подкрепила реформата на Москов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads