Реклама / Ads
61| 4885 |08.04.2013 НОВИНИ

БСП: Катастрофата в енергетиката е неизбежна

.
Още през 2010-2011 г. предупреждавахме за абсурда, който ще предизвика в енергетиката включването на нови и нови фотоволтаици. Само за 2 г.
 

ГЕРБ позволиха да се включат в енергийния микс над 1000 мегавата електроенергия от тези централи. Това заяви на пресконференция Явор Куюмджиев от БСП, бивш зам.-министър на енергетиката.

Към края на 2009 г. в енергийната система са били включени едва 9,5 мегавата от фотоволтаични централи, което се потвърждава от два независими доклада и опровергава обвиненията на ГЕРБ към правителството на Тройната коалиция, добави той.

През 2012 г. само два дни преди да изтече крайният срок за включване на нови фотоволтаични централи тогавашният министър  Делян Добрев е написал писмо до началника на ДНСК, с което на практика признава, че тотално са загубили контрол върху включването на нови централи и иска спешна проверка на издаването на разрешителните и тяхната законосъобразност, каза Куюмджиев, който представи копие на  писмото на Добрев и на съдебно решение. На базата на това писмо ДНСК е отнела разрешителните за  ползване на над 130 нови фотоволтаични инсталации за няколкостотин мегавата, твърди той. В момента тези отмени на  разрешителните за ползвания падат в съдилищата в цялата страна и в следващите няколко дни, седмици, месеци, тези централи ще  бъдат включени в енергийната система и допълнително ще  предизвикат хаос, добави Куюмджиев. Той отбеляза, че тези  централи са с най-високата цена на изкупуване на  електроенергията и със задължително сто процента изкупуване от НЕК.

Заплашени сме от тотален срив в енергетиката. От енергийния микс ще бъде изключен евтиният ток, цените ще бъдат повишени още повече. Катастрофата е неизбежна. Тази бомба е заложена от правителството на Иван Костов, но вината на ГЕРБ е, че за почти 4 г. не направиха нищо по този въпрос, посочи бившият зам.-енергиен министър.

Попитан дали за тези нарушения ще бъде сезирана прокуратурата, Куюмджиев посочи, че вече има "светлия пример" с Мирослав Найденов. Той изрази надежда, че компетентните органи ще се задействат за нарушенията в енергетиката.

По думите му, строителството на АЕЦ "Белене" е необходимо за развитието на енергийния сектор у нас. Според Куюмджиев проектът трябва да бъде осъществен, ако въобще искаме да живеем в цивилизована страна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5245 |04.04.2013 Мария Капон: Някой ще си го отнесе за енергетиката най-накрая . 56| 9151 |27.03.2013 Гамизов: Асен Василев замаскира проблемите в енергетиката . 13| 5500 |26.03.2013 ЛИДЕР-НИЕ: Енергетиката трябва да служи на българската икономика и на гражданите . 10| 5022 |26.03.2013 Енергетиката ни - болна и неефективна!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads