Реклама / Ads
Frognews
17| 4094 |24.01.2010

БСП критикува политиката на ГЕРБ за бг образованието

.
Според БСП политиката на ГЕРБ разрушава българското образование
От няколко месеца сме свидетели на безогледната и груба саморазправа на правителството на ГЕРБ с науката и висшето образование в България, заявяват в писмо до медиите от Съвета по образованието и науката, младежта и спорта към НС на БСП.

Настоящето правителство на ГЕРБ и лично министър-председателят Бойко Борисов носят цялата отговорност за разрушаване на възловите за националния ни живот области - наука и висше образование, е мнението на социалистите.
Нанася се удар върху държавните висши училища, БАН и Селскостопанска академия за сметка на удовлетворяването на частни и корпоративни интереси, посочват от БСП.

Правителството на партия ГЕРБ намали със 140 млн. лв. средствата за наука в бюджет 2010.

Според БСП ГЕРБ провежда политика на рестрикции спрямо науката и висшето образование, в съответствие с препоръките на Световната банка за балансиран бюджет, за сметка на образованието, науката, социалните дейности и здравеопазването. Това пише в разпространена до медиите позиция на БСП за действията на правителството в сферата на висшето образование и науката.

Неслучайно походът срещу сферите на науката и висшето образование днес се синхронизира със закриването на 150 болници, което представлява геноцид над българските граждани, допълват бившите управляващи.

Считаме, че тази политика е насочена срещу националните ни интереси и по своята същност е в разрез с препоръките на Европейската комисия, произтичащи от плана за изпълнението на Лисабонската стратегия.

Час по-скоро е необходимо да се потърсят ефикасни форми за подпомагане на изследователската дейност, за укрепване на образователните и научни институции, отбелязват още социалистите.

БСП призовава правителството да намери възможности за спешно допълнително финансиране на БАН с орязаните 10 млн. лв. от бюджета й. Социалистите настояват още да се намерят средства за обновяване на научната инфраструктура, за повишаване заплащането на научния труд, особено на младите учени.

Според БСП притеснения будят и изказвания на министъра на образованието Сергей Игнатов, че, ако БАН не извърши необходимите преструктурирания, то ще й бъде оказан натиск отвън, под формата на "помощ". Лансира се и тезата, че ще се стимулират рамковите договори между отделни институти и висши училища. Говори са за готовност подобни договори да бъдат сключени с частния Нов български университет. Единственото, за което в момента се мълчи е съдбата на имотите на БАН. Възможно е да се предложат промени в Закона за БАН, както и в Градоустройствения план на София, чрез които и този проблем да бъде "решен". Чистата печалба при застрояване на терените от ІV-ти и VІІІ-ми километър се изчислява за момента на повече от 1 милиард евро, според БСП.

От БСП посочват, че по административен път, без съобразяване със становища на българската академична общност, в Народното събрание се внесе Проектозакон за развитието на академичния състав в Република България. Не се обсъжда и проектът за изменения и допълнения на Закона за насърчаване на научните изследвания.

Подготвя се унищожаването на контролните системи в сферата на науката и образованието, което ще доведе до масова корупция и производство на нискокачествени научни работници.

Мутри и съмнителни бизнесмени, които вече имат всичко, благодарение на този закон лесно ще си купят научни звания и степени, категорични са от БСП.

От партията заявяват, че подготвят писма и документи до ръководните органи на ЕС, както и до ръководствата на Социалистическия интернационал и ПЕС, за да бъдат предупредени европейските партии и институции за опасностите, пред които са изправени образованието и науката в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Станишев критикува Дянков с виц 20| 4370 |15.01.2010 . НДСВ разкритикува управляващите на конгреса си 15| 4396 |28.11.2009 . Критикуват съкратени процедури за убито ченге 3| 4061 |26.09.2009 . Да не захаросват Борисов, а да го критикуват 1| 4082 |08.09.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ