Реклама / Ads
21| 5651 |15.11.2012 НОВИНИ

БСП: Няма по-ниска цена на газа; "Южен поток" е лош

.
Ново намаление на цената на природния газ всъщност няма – в това са категорични депутатите от Коалиция за България Петър Димитров и Румен Овчаров. Според тях, ако е вярно, че правителството е договорило ново намаление с 20 на сто, то от догодина трябва да очакваме парното и газът за бизнес потребителите да поевтинеят с 20 на сто
 

 

 

Според нас категорично се потвърди предположението, че ново намаление на цената на газа няма да има, че договореното намаление на цената от 11 на сто тази година е окончателно и нищо не се е променило. Витиеватите изрази, използвани от премиера и министъра на икономиката за това, че от 1 януари цената ще падне с 20 процента, предположението е, че тези 20 процента се получават, като се броят тези 11 на сто плюс намалението на нефтените деривати, по които се определя цената по формулата", каза Петър Димитров.

 

Колегата му Румен Овчаров добави,  че ако има намаление на природния газ, то от 1 януари трябва да очакваме 20 на сто намаление на цената на парното, да видим дали ще се случи. Ако то се случи, значи нашите предположения не са верни. Но ако не се случи намаление в цената на парното с 20 на сто при 20 процента по-евтин газ, значи очевидно нашите разсъждения са били верни".

 

Депутатите от Коалиция за България бяха категорични, че с подписването на споразумението за „Южен поток" страната ни няма няма да получи никакви доходи от тръбата. Няма никакви гаранции какъв ще бъде размерът на транзитните такси. Според Петър Димитров транзитната такса не е данък и не се плаща, за да може българската държава да има доход, а се плаща за нагнетяването на газа и неговото транзитиране. „След 15-годишния период, ако нямаме гарантиран размер на транзитните такси, съвместното предприятие най-вероятно ще намали тези такси и ще работи на себестойност или с минимална печалба. Което означава, че и след 15-тата година България няма да получава нито лев по „Южен поток". Тоест като теглим чертата ползата от този проект е никаква", каза бившият енергиен министър.

 

Той напомни, че в същото време газовата тръба е съпоставима като цена с проекта за АЕЦ Белене, а по думите му голямата разлика е там, че АЕЦ Белене щеше да произвежда електроенергия за България и региона, а тук няма да се произвежда нещо за България и региона.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5002 |13.11.2012 Цветанов: Нямаме никакви притеснения за вота . 6| 5952 |12.11.2012 Делян Добрев: Няма нови условия по проекта „Южен поток” . 8| 6256 |11.11.2012 Шефът на БЕХ: Няма тайни около "Южен поток" . 2| 5078 |08.11.2012 Турция няма да строи АЕЦ до българската граница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads