Реклама / Ads
78| 5667 |20.11.2012 НОВИНИ

БСП няма да подкрепи "цирка, който ни прави за посмешище"

.
Сергей Станишев
Опозицията реагира мигновено срещу номинирането на Петър Стоянов за конституционен съдия и го определи като политически цирк и сделка между ГЕРБ и СДС.
 

 „Обвинението” изрече лидерът на социалистите Сергей Станишев, според когото кандидатурата на бившия президент „няма нищо общо нито с професионализма, нито с конституцията – това са сценарии, които правят държавата за посмешище” и БСП няма да участва в тях, предава bTV.

„Няма да коментирам лични или професионални качества на Стоянов. Ако той желае да участва в тази сделка, да ангажира името си в този пазарлък, това е негов избор. В подобни схеми няма да участваме. С тази сделка ГЕРБ доказва, че се опитва да владее цялата държава – съдебна система, Българска православна църква. Това е авторитаризъм”, заяви Станишев и добави, че партията на Борисов е „шайка, която разглежда държавата като плячка и ограбва всички български граждани”.

Лидерът на Коалиция за България се закани, че в най-кратки срокове ще бъде уведомена Европейската комисия за „машинациите на управляващите - тези юнаци вкарват държавата в конституционна криза”.
На въпрос - дали БСП ще предприемат действия в случай, че не бъде отменен изборът на Марковска, преди да бъде направен новият избор, Станишев заяви: „Ще предприемем всички възможни действия. Чакам нашите юристи да кажат кои са те. Ако се пристъпи към избор на конституционен съдия, без да е преразгледано решението на парламента, или без излишно избраният конституционен съдия Венета Марковска да се е оттеглила оттам, това е противоконституционно действие”.

След заседание на ръководството на партията Станишев обяви още, че левицата е изготвила „реален алтернативен бюджет”, който вече е внесен в Народното събрание.

„ГЕРБ няма нито един бюджет, който да е изпълнен в своята приходна и разходна част. Системна е ниската събираемост на приходи в бюджета. За следващата година пак планират по-ниска събираемост, отколкото и през 2008 г. и кризисната 2009 г. в резултат на неспособността на ГЕРБ да събират приходи, да определят икономически приоритети за страната. Двете Б-та означават „бедност и безработица" – инициалите на г-н Бойко Борисов”, разясни червеният лидер.

В основата на алтернативния бюджет са залегнали няколко параметри - по-висока събираемост от акцизите върху цигарите и горивата, допълнителни неданъчни приходи от по-добро управление на държавната собственост, допълнителни приходи за осигурителната система в размер на близо 800 милиона лева, увеличаване на осигурителната вноска за пенсии и за фонд „Безработица” от един на два процента. Според него има и небюджетни мерки, които могат да подкрепят реалната икономика.

„Предлагаме допълнителни 650 милиона лева за социални дейности, допълнителни 150 милиона лева за здравеопазване, 290 милиона лева за подпомагане на земеделските производители – чрез национално доплащане на единица площ и връщане на практиката, която въведохме – за неплащане на акциз върху горивата за селскостопанско производство. Трябва приоритетизиране на разходите за образование”, заяви Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5317 |19.11.2012 Няма виновни за бягството на братя Галеви . 39| 5568 |17.11.2012 „Атака” няма да подкрепи вота на недоверие срещу кабинета “Борисов” . 82| 6135 |17.11.2012 БСП за бой се стяга, но нямало да им стигнат силите сами . 21| 5658 |15.11.2012 БСП: Няма по-ниска цена на газа; "Южен поток" е лош

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads