Реклама / Ads
112| 5205 |18.03.2013 НОВИНИ

БСП обещава здраво: Вдигаме с 40 % доходите, въвеждаме данък "лукс"

.
Драгомир Стойнев
БСП се ангажира с каузата "Държавата принадлежи на народа!". Лозунгът е част от управленската програма на социалистите. "Вдигаме всички доходи, без значение дали е в частния или държавния сектор, с 40 процента до края на мандата", заявява пред "Стандарт" социалният експерт на червените Драгомир Стойнев.
 

 

БСП е готова с модерна, силна и обърната към обикновените хора програма. В период на тежка криза богатите трябва да плащат повече от бедните. От "Позитано" дават примери със САЩ и много страни от Европа, където това вече се случва. Така управленската програма на червените защити и предизборното им мото от конгреса през февруари: "Мисли първо за малкия човек! Давай предимство на българското производство!".

 

 Червените готвят баланс между цени и доходи, който ще се случи с "радикални антимонополни мерки и тристранно договаряне на ускорено увеличение на заплатите и пенсиите". Последните ще бъдат индексирани както преди по "швейцарското правило".

В пенсионната система ще има тотални промени. "Ако не ви достигат 2 години стаж или години до пенсионна възраст, ще може да се пенсионирате предсрочно", обяснява готвения бонус Драгомир Стойнев. От БСП са решени да вдигнат вноската за пенсии с 1,2 процента. Като това ще гарантира и увеличаването на парите за възрастни. И още: че богатите ще плащат повече от бедните. А хората с ниски доходи ще ползват данъчни облекчения. Ако БСП вземе властта след 12 май, ще се отмени данък "колиба", който влезе в сила преди две години с подкрепата на мнозинството от ГЕРБ. Така недвижимите имоти с данъчна оценка под 1680 лв. ще бъдат освободени от налога.

Червените обмислят вместо данъци за бедните да има налог "лукс". Той ще засегне хората с повече имоти, както и колите и яхтите на милионерите например. От БСП ще настояват за "постепенно снижаване на косвеното облагане и разширяване на прякото облагане на доходите и имуществото на гражданите". Мярката се тълкува като понижаване на ДДС и увеличаване на данъците за богатите. Процентите на данъка за високите доходи варират от 15 до 20. А спорът е колко трябва да се запише срещу голяма заплата - дали 2000, 3000 или 5000 лева.

Детските добавки обаче ще се дават на всички деца без значение от доходите на родителите им. Ще се увеличават с възрастта на детето. А майчинските ще се вържат за минималната работна заплата. Максималният осигурителен доход ще стане 3100 лв., обещава Стойнев.

 

 Социалистите са решени да преструктурират държавната администрация с помощта на електронното правителство до края на 2014 година. И така да се сложи край на корупцията и "калинките".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5687 |14.02.2013 Ог ЧЕЗ обещават, че всяка жалба ще бъде разгледана . 14| 5277 |19.10.2012 БСП: Ние вдигнахме пенсиите с 83%, ГЕРБ обещават 9% . 21| 5701 |08.09.2012 Б. Борисов обещава: Разследваме атентата докрай! . 140| 6955 |03.09.2012 ДСБ: Вдигаме ръце от правителството!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads