Реклама / Ads
7| 4652 |09.11.2010 НОВИНИ

БСП се обяви срещу Изборния кодекс на ГЕРБ

.
Сергей Станишев
БСП не подкрепя и няма да гласува внесения от управляващите Изборен кодекс, защото той обслужва политическите интереси на ГЕРБ и "Атака". Така коментира партийният лидер Сергей Станишев проектозакона на ГЕРБ след днешното заседание на ръководство на БКП, цитиран от mediapool.
 

Законопроектът  бе внесен миналата седмица след няколкомесечно закъснение с подкрепата само на "Атака“.

Според Станишев той не решава основни въпроси, които с идването си на власт през 2009 г. ГЕРБ обеща да реши - гарантиране на демократични избори, ограничаване на контролирания вот, както и намаляването на купуването на гласове.
Нещо повече, проектът за кодекс разширява възможностите за купуване на гласове, тъй като се предлага увеличаване на средствата за предизборна кампания до 4 млн. лв. "Коя партия в условия на криза може да си позволи да похарчи толкова много средства - тази, която е на власт“, попита риторично експремиерът.

Относно предвидената в проектозакона изискване за уседналост при участие на местни избори, лидерът на БСП каза, че в партията вече пристигали сигнали, че ГЕРБ организират пренасочване на групи избиратели от отделни общини в Северозападна България към други общини, "за да могат да създадат избирателна маса, която ще бъде контролирана от тях“. "Останалите партии ще трябва да се съобразяват с разпоредбата за уседналост, която няма как да бъде спазена”, допълни той.

БСП не приемат и предвиденото в кодекса ограничаване на българските граждани да избират кметовете на селата, които имат население до 500 души. По думите на Станишев две трети от българските села няма да имат право да избират свой кмет.

"Глупости са твърденията, че кметовете на селата нямат никакви функции. Хората искат да избират тези, които ще решават техните проблеми”, каза той.

БСП не приема и ограниченията за избор на районни кметове в големите градове. "Вместо да се разширява децентрализацията, да се делегират допълнителни правомощия на районните кметове в голям град като столицата, те ще бъдат обезличавани. Целта е колкото може повече представители на местната власт да бъдат подчинени на ГЕРБ, да бъдат назначавани от ГЕРБ“, смята Станишев.

Според него е видима неравнопоставеността и условията за участие на различните партии в изборите с текстовете, които изискват предварителна регистрация на партиите в коалиции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4566 |09.11.2010 Посегателствата срещу малолетни растат . 4| 4600 |08.11.2010 Инфаркт отложи делото срещу Валентин Димитров . 25| 4857 |07.11.2010 Трактора обяви поход към президенските избори . 8| 4537 |07.11.2010 ДСБ-София контра на новия Изборен кодекс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads