Реклама / Ads
1| 4089 |04.10.2016 НОВИНИ

БСП обжалва орязаните членове на СИК в р. „Младост“, ЦИК мълчи

.
Коалиция „БСП Лява България“ обжалва пред Върховен административен съд решение на ЦИК от 30.9.2016 г., с което е оставена без уважение жалбата на коалицията срещу решение на РИК на 23-ти ИР, определящо броя на членовете в секционните избирателни комисии.
 
Без никакви критерии и доводи само в район „Младост“ секционните избирателни комисии (СИК) ще имат по 5 члена, а във всички останали райони ще бъдат със 7 члена, при условие, че район „Младост“ е с най-голям брой секции в 23-ти Избирателен район - 125 и с най-голям брой гласоподаватели - над 89 000. Провеждането на избори за президент и вицепрезидент, и национален референдум с три въпроса, всеки от които подлежащ на самостоятелно отразяване и броене, ще затрудни и усложни работата на секционните комисии, като намаленият им състав е обстоятелство, което допълнително ще затрудни гласуването.

 

Определянето на по-малък брой членове на СИК в район „Младост“ спрямо останалите административни райони в 23-ти ИР поставя тези секционни избирателни комисии в неравнопоставено положение и в невъзможност да осъществят всички действия и нормален изборен процес. Обжалваното решение на РИК на 23-ти ИР създава предпоставки за хаос и затруднения в изборния ден, които могат да повлияят на законосъобразното провеждане на изборния процес, в т.ч. и на провеждането му в законовоопределните срокове за първи тур.

 

В жалбата на коалиция „БСП Лява България“ до ВАС се казва, че ако ЦИК продължи практиката си, да не се произнася с изричен акт по спорни ситуации в изборния процес по жалби на политически субекти  - участници в него, нейната законовоопределена функция по осъществяване на контрол и методическо ръководство на изборните комисии ще се обезсмисли и тя на практика ще упражнява само технически и регистрационни функции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4244 |30.08.2016 Ченалова се отказва от второ дело за обида срещу членове на ВСС . 0| 4218 |11.07.2016 ДОСТ обжалват пред ВКС отказа за регистрация . 0| 4109 |08.07.2016 Местан: ДОСТ ще обжалва отказа за регистрация на формацията . 0| 5868 |05.07.2016 EС-лидерите успокоиха балканците, че ще приемат още членове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads