Реклама / Ads
3| 4127 |31.08.2018 НОВИНИ

БСП за оставките на тримата министри: Камилите се сменят, керванът си върви

.
„Трима възлови министри от правителството на „стабилността” си отиват. Това е правителствена криза и ние, от БСП, не сме изненадани от оставките и ги намираме за доста закъснели”. Това каза зам-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията.
 

Той заяви, че  има още две възлови ведомства, където оставките също са много закъснели. Добрев коментира, че оставката на Цецка Цачева е задължителна заради избягали и изчезнали затворници и за срива на Търговския регистър, който блокира изцяло икономическата дейност в страната. 

 

Добрев каза още, че тези оставки са признание за 10- годишната грешна политика на рязане на ленти. Зам.-председателят на левицата изтъкна, че тримата министри са поредните, които си отиват. „Заменяме едни партийни функционери с други. Този път номерът им няма да мине. Камилите се сменят, керванът си върви и от 10 години този керван се води от един и същи човек. Оставка на цялото правителство е единственият изход от политическата криза”, категоричен бе Кирил Добрев.  Той допълни, че БСП е единствената опозиционна сила в този парламент и единствена, през всички тези години, е била близо до хората.

 

„Къде е Лиляна Павлова, защо не е в следствието и защо не я разпитват. Николай Нанков и всички шефове на АПИ се изредиха в следствието, но нея я няма”, каза още Кирил Добрев. Той припомни, че през 2011 година Росен Плевнелиев, като министър, прави обществената поръчка и дава изпълнението на тази фирма. „Защо той не е в следствието?”, попита още Добрев.

 

Той припомни още, че тогава зам.-министър е Лиляна Павлова. „През 2016 година тя е министър и пуска в експлоатация с акт 16 пътя. А може би се чака днес да бъде „изпрана” и заедно с Лазар Лазаров да се върнат и керванът да продължи да си върви, и схемата да си работи”, каза още Кирил Добрев. Той попита още - има ли взаимовръзка между строителни фирми и политически лица .„Докато не отговорим, няма да намерим отговора  защо пътищата ни са некачествени и защо хората умират по тях“, категоричен бе Кирил Добрев.

 

„Ще подкрепим оставките на тримата министри, защото сме ги изисквали  многократно.Това, че тези хора си тръгват, не е отговор на големия въпрос -  ще има ли качествена промяна в политиките, които те водеха“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков. Той добави, че дали ще има вот на недоверие, ще бъде решено допълнително.  

 

Зарков припомни, че на първия вот на недоверие мотивите на левицата са били свързани с очевидните порочни практики по възлагането на поръчки при строеж на пътища, а вторият е бил за провала в сектор „Сигурност”.

 

„Хубаво е обаче управляващите да се вслушат в аргументите ни по време на вотовете, защото с времето се оказва, че те са правилни”, добави Зарков. „Въпросът за отговорността несъмнено е много важен. Кой носи отговорност и каква?”, попита Зарков. Той заяви, че всички знаят, че в страната големи обществени поръчки се отдават порочно. „Въпросът е дали продължаваме да стоим с широко затворени очи пред случващото се и да оплакваме всяка следваща трагедия или коренно променяме начина, по който мислим”- коментира Крум Зарков.

 

„Ярък пример, че този керван следва една и съща политика вече 10 години, е създаването на нов орган за пътна безопасност. Такъв орган съществува у нас вече 15 години”- каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски. Той припомни, че  през 2011 г. този орган,заедно с правителството тогава, е приел „Стратегия за безопасност на движението”.

 

„На първата страница е снимката на тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. В нея са написани абсолютно всички препоръки, които вече 5 дни слушаме по медиите”, коментира Свиленски.  Нищо обаче не е изпълнено. „Има ли смисъл да се прави нов орган, когато нормите и стратегиите не се изпълняват. Остана една година до приключването на тази стратегия. Според нея жертвите по пътищата  трябваше да бъдат намалени на 388 на година, днес те са 393, а е само края на август. Проблемът е системен и е в управляващите”, категоричен бе Георги Свиленски. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6429 |31.08.2018 Арман Бабикян за Фрог: Министрите са бушони, оставките им не са решение . 19| 7740 |31.08.2018 Борисов поиска оставките на Валентин Радев, Московски и Нанков . 2| 4513 |01.08.2018 Тримата убити руски журналисти в ЦАР разследвали наемници от ”Вагнер” . 0| 4432 |18.05.2018 Путин обеща да продължи с доставките на газ през Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads