Реклама / Ads
33| 5407 |06.11.2012 НОВИНИ

БСП отлагат митинг срещу ГЕРБ

.
Сергей Станишев
Председателят на БСП Сергей Станишев обяви, че планираният от социалистите за 11 ноември протестен митинг се отлага с една седмица.
 

"Изпълнителното бюро взе решение да не провеждаме в неделя насрочения митинг, би било неуместно към скръбта на българите за патриарха", съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев.

Протестът на 11 ноември трябваше да мине под мотото "Срещу бедността и мизерията, предизвикани от управлението на ГЕРБ". "Много наши съграждани скърбят, не смятаме, че политически протест трябва да бъде близо до всички ритуали, свързани с кончината му",  каза той.

Станишев определи патриарх Максим като "изключителен, омайващ в своята искреност във вярата човек".

"Имах личното щастие през 2008 г., когато имаше много труден момент за България, да работя много близо с дядо Максим и Светия Синод. Имаше опасност този разкол да бъде възстановен отвън, от съда в Страсбург. Тогава проявихме ясна позиция, твърдост, дипломатическа активност, за да преодолеем този риск. Гордея се, че участвах в това усилие, което постави край на разкола", каза още той и изрази надежда, че бъдещият глава на Светата българска православна църква ще бъде избран по достоен и отговорен начин.

Станишев се обърна с призив към медиите да се въздържат от публикации за това, кой ще бъде избран за глава на Църквата.

"Днес е скръбен ден за всички православни и вярващи българи. Патриарх Максим беше обичан от нашия народ, беше уважаван и почитан от цялото православие. Беше изключителен, омайващ в своята искреност във вярата човек", заяви Сергей Станишев.

Председателят на Съвета на НС на БСП по вероизповедания и права на човека Велислава Дърева припомни, че патриарх Максим преведе Църквата през коварни времена, опази нейното единство и достойнство. „Той никога не е бил патриарх за себе си, а патриарх за Църквата. Той устоя на всичко, без гордост, суета, самолюбие или егоизъм. Той е духовният отец на българския народ и стожер на българската държавност”, отбеляза Дърева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5708 |30.10.2012 Потрошиха офиса на ГЕРБ в Кюстендил . 53| 6943 |27.10.2012 Станишев не можел да спасява България с ГЕРБ . 26| 6687 |25.10.2012 Янаки Стоилов се прави на мъдрец, разчита какво означава ГЕРБ . 8| 6596 |23.10.2012 Откраднаха злато от депутат на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads