Реклама / Ads
50| 8077 |21.03.2014 НОВИНИ

БСП: Първата ни грижа е спокойствието на българите в Украйна

.
По официални данни в Украйна са 250 000, неофициално близо 500 000. И разбира се първата ни грижа е тяхното спокойствие и защита на техните права, в т.ч. развитие на културната идентичност на българите. Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и ПГ на КБ, пред журналисти в парламента след проведена среща с Антон Кисе, председател на Асоциацията на българите в Украйна и депутат в парламента на Украйна.
 

Станишев припомни, че още в началото на острата фаза на кризата между Русия и Украйна, външният министър Кристиян Вигенин е посетил Украйна, с основна цел - да се срещне и с г-н Кисе и други представители на българите, и те да се чувстват защитени от българската държава и да знаят, че техните интереси са важни за цяла България. „Искам да обърна внимание, че Асоциацията на българите в Украйна, е една от много влиятелните обществени организации. Има над 100 дружества в различни градове и региони на Украйна и естествено най-много са концентрирани в Югоизточна Украйна, Бесарабия, Одеса, но има и много на брега на Азовско море”, допълни той.

Лидерът на БСП заяви, че след срещата остава с впечатлението, че българите в Украйна очакват първо политическо успокоение и деескалация на ситуацията и във вътрешен план, и в отношенията между Украйна и Русия. „Последните месеци напрежението нарастваше и все още остава много високо. Непрекъснато циркулират слухове, които плашат хората и те се самоорганизират и очакват България да защити техния интерес”, поясни той.

„Няколко пъти сме заявявали много категорично, че решението на украинския парламент за отмяна на закона за езиците беше изключително погрешна стъпка и много лош сигнал, в т.ч. към българската общност. Изпълняващият длъжността президент не го е подписал, сега обаче вървят дискусии за приемане на един нов закон. Ние ще препоръчаме, като партия от българското правителство, да настоява пред украинските власти в тази напрегната конфронтационна среда в Украйна, да не се предприемат такива действия и да се запази действието на действащия закон за регионалните езици. Нещо повече, той трябва да бъде осигурен в т.ч. финансово, за да може да се изпълнява ефективно”, заяви Станишев.

По неговите думи предишните 4 години финансирането от страна на България рязко са били свити, и по отношение на образованието, и по отношение на хореографията. „Ние като партия и парламентарна група ще поставим пред българските институции необходимостта това ниво на подкрепа, което беше по-рано през 2009 г, да бъде възстановен. Дори за неща, които изглеждат на пръв поглед незначителни, но те са важни за запазване на духа на бесарабските българи, на тяхната връзка с България, като например изпращане на повече учители по хореография. Получих и покана от г-н Кисе да посетя в много кратко време
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6096 |07.03.2014 Отпада наказателната лихва по ипотечните кредити след първата година . 4| 4863 |19.02.2014 ЧЕЗ предлага пакет "С грижа за вас" . 0| 5507 |05.01.2014 ЧЕЗ изтегли печелившия на първата месечна награда в играта „Академия Енергия” . 40| 6400 |09.12.2013 Приеха Бюджет 2014 с "грижа за хората"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads