Реклама / Ads
26| 5162 |14.09.2010 НОВИНИ

БСП подгони здравното министерство за корупция

.
Сергей Станишев
БСП ще поиска оставката на целия екип на Министерството на здравеопазването заради корупционни скандали с европейски пари. Червените са категорични, че ще дадат случая на прокуратурата и ще сезират парламентарната комисия за борба с корупцията.
 

Целият екип на Министерството на здравеопазването, включително и министър Анна-Мария Борисова, заместник министрите и хората, които определят политиката на ведомството са замесени в корупционен скандал, свързан с конфликт на интереси, коментира ситуацията в МЗ лидерът на БСП Сергей Станишев.

По думите му в една от медиите е бил показан репортаж за подготвени търгове с европейски средства, свързани с ОП ”Регионално развитие” за доставка на техника за МЗ и българските болници, които са на стойност за 150 млн. лв. От това става ясно,че техническите спецификации, условията за провеждане на тези конкурси се определят не от министерството, а от частна фирма, отбеляза Станишев.

Това означава само едно - корупция на много високо политическо ниво и злоупотреба с европейски средства - това е първият толкова голям и мащабен скандал, свързан с конфликт на интереси от политическото ръководство на министерството, заключи лидерът на БСП.

Случаят със закупуването на високотехнологично оборудване за болниците е широкоизвестен и изключително скандален, потвърди думите на Станишев и депутатът от КБ Мая Манолова. Тя подчерта , че тези схеми за източване на пари от министерството - огласяват се процедури с нагласени параметри за определени фирми и в крайна сметка се печелят конкурсите от тези компании, са се въртяли многократно. По същата схема се развива процедурата и за закупуване на компютърен томограф в болницата в Русе миналата година, каза Манолова. За справка - председател на тръжната комисия тогава е била настоящата председателка на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова, уточни депутатката от БСП. Подобна процедура е извършена и при закупуването на рентгенов апарат за болницата в Габрово, спомни си тя. При настоящата тръжна документация отново е включена болницата в Русе, която по тази схема трябва да получи рентгенов апарат. Т.е. и схемите, и болниците са едни и същи и се въртят, коментира тя и пита по какъв начин са определени болниците, които трябва да получат апаратура по тази европейска програма.

Според Мая Манолова отговорност за злоупотребите би трябвало да носи зам. министърката, която се занимава с този ресор - Десислава Димитрова. Що се отнася до зам. министъра Гергана Павлова, чийто ресор е лекарствената политика на министерството, преди да заеме тази позиция тя е работила на отговорна длъжност в Софарма Трейдинг - една от големите фирми дистрибутори на лекарства. По думите на Манолова това я поставя в ситуация на тежък конфликт на интереси. За другия зам. министър доц. Миланов, Манолова каза, че наскоро е станало известно, че има милиони по банковите си сметки, получени от клинични изпитвания, които си е възлагал сам в качеството си на шеф на психиатричната клиника.

“Черешката на тортата е самият министър Анна-Мария Борисова, която на първи септември т. г. обнародва на сайта на министерството промени в Наредбата за позитивния лекарствен списък, които възлагат задължения за фирмите, които ще доставят лекарства като преди това клинично да ги изпитват”, заяви Манолова. “Интересно е, че съпругът на Борисова е съсобственик в една фирма за клинични изследвания със съпруга на Русанка Ковачева - председател на комисията за позитивния лекарствен списък”, продължи депутатката. “Излиза, че двете госпожи, които са на високи позиции в МЗ, така променят правилата, че да ползват фирмата на техните съпрузи”, категорична е Манолова. По думите й тази фирма е регистрирана на адреса на министър Борисова, която доскоро е била съдружник в нея. В МЗ има наистина страхотна корупция с европейски пари - там се действа по схемата “гарван гарвану око не вади” и в случая може да се каже , че не те са в далаверата, а далаверата е в тях, убедена е Мая Манолова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6100 |14.09.2010 Прокуратурата подгони всички детски кухни . 44| 7217 |27.08.2010 Служители на земеделското министерство блудствали с 15-годишни момчета . 20| 5036 |13.08.2010 Пускат БорКор срещу корупцията по върховете и мафията . 0| 4906 |22.07.2010 Темида подгони организатора на черната екскурзия в Охрид

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads