Реклама / Ads
66| 5371 |07.05.2013 НОВИНИ

БСП подписа споразумението за пълно паралелно преброяване на изборите

.
Днес пет партии направиха важна стъпка към гарантирането на честен и свободен избор в неделя, обяви секретарят на НС на БСП Кристиан Вигенин на пресконференция в БТА.
 
От името на БСП той подписа споразумението за провеждане на пълно паралелно преброяване на предстоящите избори на 12 май. Вигенин изрази увереността си, че инициативата ще бъде оценена от българските избиратели и ще допринесе за демокрацията в България. Секретарят на НС на БСП подчерта, че вече има положителна оценка от страна на организации, които наблюдават изборния процес.

Вигенин напомни, че социалистите многократно са изразявали тревогите си както по отношение на начина, по който беше приет Изборният кодекс, така и относно подготовката на изборите и протичането на кампанията. Притесненията на БСП са свързани с това, че и в момента ГЕРБ контролира 30 от общо 31 РИК. ГЕРБ доминират и в ЦИК, което се доказа и от някои решения, които бяха взети от комисията. Според Вигенин въпреки че служебното правителство се ангажира със свободата на изборния процес, и към момента регионалните дирекции на МВР са под неформалния контрол на Цветан Цветанов.

Секретарят на НС на БСП подчерта, че един от основните въпроси е именно как се отчита резултатът на изборите. „Във всяка демократична страна партиите имат задачата да гарантират, че гласът на хората ще бъде отразен правилно и изборите ще са честни. С това усилие смятаме, че ще гарантираме това право”, изтъкна Вигенин.

На въпрос на медиите Кристиан Вигенин коментира, че заявката на Михаил Константинов за 1% разлика звучи съмнително и напомни, че кодът на софтуера за борене на изборите така и не беше открит. Вигенин коментира, че в избори като тези, които предстоят, 1% може да се окаже голяма разлика. Причината е, че при сегашните социологически проучвания 1% може да се окажа решаващ за това коя партия е първа или втора и коя преминава 4%- бариера. Вигенин обяви, че допълнително се взимат мерки за честността на изборите като се канят наблюдатели и застъпници. Голяма група идва от ОССЕ и ПАСЕ, както и наблюдатели по линия на ПЕС. Секретарят на НС на БСП специално обърна внимание на проблема за купуването на гласове и страхът, който продължава да се насажда в страната. Вигенин обяви, че не се предвижда към споразумението да се присъединяват други партии, но информация ще бъде предоставена на всички, които проявят интерес. „Процесът е абсолютно прозрачен”, подчерта секретарят на НС на БСП. Той обяви, че договорът с института е на стойност 142 000 евро.

„Радостен съм да подкрепя този проект за засилване на демокрацията:, заяви Гюнтер Огрис от института SORA и изтъкна, че SORA има богат опит с участието си в над 50 изборни кампании. Той представи подробно работата, която предстои да бъде извършена. Тя ще бъде в три направления – прогноза, преброяване и статистически анализ. Прогнозата ще бъде базирана на извадка от 600 секции и се очаква прогнозните резултати да бъдат готови между 10 и 12 часа вечерта. „Ще осигурим паралелното преброяване във всички 11 900 секции”, обяви Огрис. Той добави, че ако има отклонения, ще се търси откъде идват те. „Искрено се надявам, че няма да открием нищо нередно”, отбеляза представителят на SORA. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6237 |07.05.2013 Лидер подкрепи проект за пълно преобразяване на Паметника на дружбата . 17| 5136 |17.04.2013 Юлиан Вучков: Пълно е с провалени политици в листите . 62| 6582 |02.01.2013 Заместничката на Найденов подписала за дюните . 2| 5444 |01.01.2013 Препили непълнолетни изкараха Нова година в Пирогов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads