Реклама / Ads
12| 5491 |18.10.2013 НОВИНИ

БСП предлага данък "лихва" да пада с 2% годишно

.
Депутатите от левицата ще внесат предложение между първо и второ четене на Закона за облагане на доходите на физическите лица през 2014 г. т.нар данък "лихва" да бъде намален от 10 на 8%. Това съобщи пред журналисти в парламента Корнелия Нинова от "Коалиция за България".
 

Тя обясни, че целта е в края на мандата на правителството този данък да се нулира, като се намалява постепенно всяка година.Нинова изрази задоволство, че чрез бюджет 2014 и данъчните закони се изпълнява голяма част от ангажиментите на левицата, дадени по време на предизборната кампания.

Едно от големите обещания е увеличаване на приходната част с над 1 млрд. лв., като това е постижимо чрез борба с контрабандата и сивия сектор в икономиката и оптимизиране на работата на приходните агенции.

За пръв път са поставени ударения върху социална политика, образование, икономически растеж и развитие на регионите, коментира Нинова.

За догодина основно залагаме на повишаване на работни места и доходи, отбеляза тя и припомни основните стъпки в социалната област - 340 лв. минимално заплата и майчинство, увеличаване на средства за деца с увреждания, възстановяване на швейцарското правило, замразяване на стаж и възраст за пенсиониране.

Тя изрази задоволство и от мярката за насърчаване на създаване на работни места в общини с висока безработица - 100% преотстъпване на корпоративния данък на фирми, които инвестират в общини с 25% безработица и създават 30 работни места.

Парламентът дискутира втори ден върху промени в Закона за местните данъци и такси, освобождаващи религиозните храмове от такса смет.Промените са внесени от Министерския съвет и се обсъждат на първо четене. Дебати предизвикаха два от предвидените текста.

Единият е за освобождаване от облагане с данък върху недвижимите имоти и с данък при придобиване на имущества, както и от такса за битови отпадъци на храмове, молитвени домове и манастири, които се ползват за извършване на богослужение и са собственост на законно регистрираните вероизповедания в страната.Другият предвижда данъчното облекчение при облагане с данък върху превозните средства да се ползва съобразно екологичните стандарти по отношение емисионните норми на парниковите газове.Предлага се облекчението да бъде в размер 30% или 50% в зависимост от категориите превозни средства и екологичните категории.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5221 |17.10.2013 От ДПС предлагат повече работни дни в НС . 10| 4754 |07.10.2013 Експерт: 30% данък ще фалира фотоволтаичната система . 1| 5157 |29.09.2013 Данък земя поискаха кметове . 4| 6003 |28.09.2013 Подготвят по-висок данък за старите коли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads