Реклама / Ads
19| 4586 |02.06.2010 НОВИНИ

БСП прожектира МВР-акциите на еврокомисари

.
"Подготвили сме набор от изявления на представители на изпълнителната власт и на прокуратурата във връзка с полицейските акции у нас, който на български и на английски ще бъде представен както на ЕК, така и на посланиците на страните-членки на ЕС в София.", каза бившият министър на вътрешните работи Румен Петков в в кулоарите на парламента.
 

По думите му ще бъдат предприети няколко неща с оглед на полицейщината в страната и арестите, които са извършени по незаконен начин. Според него има очевиден натиск върху съдебната система и арести без необходимите аргументи. Като част от подготвящите се материали е и записът от ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев. Петков подчерта, че със задържането му е нарушен Законът за отбраната и въоръжените сили, защото на територията на МО не може да се влиза по такъв начин, без разрешение на министъра на отбраната или на командващия поделението, уточни Румен Петков.

В случая е нямало такова разрешение нито от министъра на отбраната, нито от командващия ВМА. Левият депутат каза още: "Същото важи и за ареста на Борислав Гуцанов, какво означава да влезеш с автомати срещу децата, които са в спалнята и да посъветваш майката да ги завие". Около Николай Цонев възникват два въпроса, според Петков: първо каква е отговорността на разпоредилия операцията и дали е разпоредено задържането да бъде извършено по този начин – на колене и със съответните словестни квалификации, отчитайки и здравословното състояние на Цонев. Каква отговорност носи наблюдаващият орган и ако Цонев тръгне да съди България, аз нямам съмнение, че относно начина на задържането си, той ще осъди България в Страсбург, подчерта Петков.

Депутатът от КБ запита също кой носи отговорност за това, че българските данъкоплатци ще платят една немалка сума около разплитането на този казус. Коя е групата, която задържа Борислав Гуцанов и каква е стойността на задържането, без да коментираме виновност или невинност, пита Румен Петков. Необходимо е да се знае кой разпорежда операцията и кой утвърждава плана тя да бъде изпълнена по този начин, смята левият депутат. Запитан дали социалистите ще поискат "вот на недоверие" към кабинета, Петков отговори отрицателно, тъй като такова искане не би трябвало да бъде самоцел.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5685 |02.06.2010 "Хоризонт" - лидер в радиоефира . 8| 5416 |02.06.2010 Пуснаха Н. Цонев и П. Сантиров срещу парична гаранция . 17| 17683 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7660 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads