Реклама / Ads
55| 5958 |27.02.2013 НОВИНИ

БСП за рестарт на "Белене" по волята на народа

.
Депутатът от БСП Янаки Стоилов
Хората убедително подкрепят изграждането на нова ядрена електроцентрала, а голяма част от тях имат предвид изграждането на централа на площадката в Белене.
 

Това сочат резултатите от проведения референдум, заяви депутатът от БСП Янаки Стоилов при обсъждането на проекторешения, свързани с референдума от 27 януари 2013 г.

Левицата настоява за отмяна на предишното решение на Народното събрание за спиране на проекта „Белене", Министерски съвет да предприеме действия за удължаване на срока на действие на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй", както и да се рестартира строителството на нова ядрена централа в Белене.

„Ако днес не приемете това решение, аз ви предлагам поне да потърсите компромис - да не приемате проекторешението на Синята коалиция. 7-и блок на „Козлодуй" не може да стане веднага. В следващата изборна кампания всяка една партия трябва да каже какво е отношението й към проекта АЕЦ „Белене", заяви Стоилов.

„Тези, които искаха да бойкотират референдума и гласуваха против, трябва да си дадат сметката, че партиите не са в състояние да мобилизират гражданите. „Проектът „Белене" беше представен преди всичко като корупционен проект. Темата „Белене" трябва да се проучва не само като обществени поръчки, а за това как България ще развива ядрената си енергетика", посочи още депутатът.

Ако се вземе решение да се строи „Белене", днешните протести ще ви се видят като невинни сбирки на граждани. Това заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров по време на обсъждането.
Българският бюджет, валутният борд не могат да понесе 20 млрд. лв. разход за строежа на АЕЦ „Белене", категоричен бе Димитров. По думите му скъпият ток днес до голяма степен се дължи точно на проекта „Белене".
„Токът от АЕЦ „Белене", ако не дай си Боже се построи, ще е между 3 и 4 пъти по-скъп от тока от АЕЦ „Козлодуй".

Ако се построи АЕЦ „Белене", токът ще скочи с 50%, заяви Мартин Димитров.

Той се обърна към Янаки Стоилов от БСП с думите: „Вие сте председател на правната комисия на БСП. Вие сте най-голямото острие на БСП, а призовавате законите да не се спазват. Трябваше да се скриете от този дебат".

„Този дебат има важна стойност, за да се определят политическите партии. Има опасност АЕЦ „Белене" да започне да се строи, затова е важно отсега всяка партия да се определи и да заяви ясна позиция", каза още Димитров.

„Нямам основания да се крия от този дебат", отговори Янаки Стоилов.
„За последните 15 години цената на електроенергията се е повишила за потребителите 6 пъти", посочи той.

Независимият депутат Тодор Великов също се обяви за строеж на „Белене", защото, според него, това е прагматично решение. В целия свят има инвеститори, но вие ги прогонихте, заяви Великов.

Не се съмнявам, че ще се опитате в следващия парламент да направите широка коалиция за строителството на АЕЦ „Белене". Дори Жан Виденов не си е позволявал да прави толкова мегаломанска глупост, заяви Мартин Димитров и подчерта, че от Синята коалиция ще продължават да са против проекта  „Белене".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 9337 |24.02.2013 Йордан Соколов: Борисов падна заради "Белене" . 5| 4905 |13.02.2013 Сините: Оборудването за "Белене" да се продаде на търг . 3| 5024 |29.01.2013 60,60% „да”, 37,96% "не" на референдума за "Белене" . 17| 6579 |28.01.2013 Утре ще се знае връща ли се "Белене" в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads